Летопис Ресничке општине и парохије (1832-1965)

Летопис Ресничке општине и парохије (1832-1965)
Летопис Ресничке општине и парохије (1832-1965)
Летопис Ресничке општине и парохије (1832-1965)
Летопис Ресничке општине и парохије (1832-1965)

Горан Недељковић и Живан Савић, Летопис Ресничке општине и парохије (1832-1965), издавач: Удружење књижевника Србије, Београд 2019, стр. 182.

По благослову Његове Светости патријарха српског Иринеја, светло дана је угледала драгоцена књига Летопис ресничке општине и парохије, која доприноси расветљавању мање познатих чињеница из српске историје и историје наше Свете Цркве.

Према историјским изворима, документаристички, аутори Горан Недељковић и Живан Савић на 182 стране дају ширу слику о настанку београдског насеља Ресник, о историјским дешавањима и животу у њему.

Књига почиње поглављем  Ресник код Београда и наставља своју нит следећим поглављима: Настанак ресничке парохије, Карактеристике насеља и повезаност са Црквом. Додатак првом делу је историјска прича о Ресничанима у ратовима, где су у истраживању аутора пописани Ресничани и њихово хајдуковање, Први и Други српски устанак, Српско-турски ратови (1875-1878), Балкански ратови (1912-1913) и Први светски рат.

„Може се рећи да је ова књига Летопис Ресничке општине и парохије драгоцен лексикон о прошлим, готово заборављеним временима када је Црква водила бригу о народу заједно са кнезовима и осталом властелом. Аутори су на јединствен начин описали период од 1832. до1965. године, не случајно, већ намерно. Данас старешина цркве или неко из Управе храма води Летопис, тако бележи и ствара историју описујући разне догађаје у народу и Светој Цркви. 

Нажалост, током прошлих времена Цркви су услед многих недаћа, ратова и безбожничке политике одузимане књиге и архиве. Много тога је уништено, а велики део је конфискован и до данас није враћен.

Зато је ова књига ‘Летопис Ресничке општине и парохије’ вредан документ који кроз фотографије, документа и сведочанства надомешћује све оно што је уништено или се чува под кључем архивара..." пише у предговору ђакон Александар Аздејковић.

О Ресничкој парохији пре Другог светског рата сазнајемо у посебном поглављу, где читамо о тадашњим догађајима у Реснику, о стању у парохији пред почетак Великог рата. Драгоцени су подаци и о покушају подизања цркве у Реснику ратне 1942. године.

Безбожничко време је обележило: Оснивање народноослободилачког одбора у Реснику и односе са Црквом, Промена на месту пароха, хапшења парохијана, формално одвајање Цркве од државе, као и Црна статистика погинулих у Другом светском рату за села Ресник и Рушањ. Летопис се завршава временом после Другог светског рата.

Уз састављаче Летописа Ресничке општине и парохије, Горана Недељковића и Живана Савића, својим прилозима књигу су обогатили ђакон Александар Аздејковић, Даница Н. Николић и Верица Д. Милановић.

Посебну пажњу аутори књиге су посветили знаменитим српским личностима које су рођене у Реснику, попут Јована Илића, оца песника Војислава Илића, као и онима који су боравили или радили у овом насељу и то забележили у својим делима попут песникиње Данице Марковић и сликарке Надежде Петровић.

Летопис је обогаћен цртежима Милорада Доце Јанковића и Добриле Петровић, који су представили пејзаже села Ресника и његових становника.

Књига је представљена у четвртак 30. јануара 2020. у највећој београдској порти, одн. у парохијској сали при цркви у изградњи, посвећеној Светом Владици Николају (Велимировићу).

О књизи су говорили аутори Горан Недељковић и Живан Савић и ђакон Александар Аздејковић. Уводно слово казивао је старешина цркве отац Александар, а у препуној сали представљању књиге присуствовали су: сабрат храма, отац Горан Мишановић; протођакон Радомир Ракић, главни и одговорни уредник Информативне службе Српске Православне Цркве; Милан Недељковић, активни сатрудник на Раковачкој и ресничкој хроници, Милун Милорадовић из Културно-просветне заједнице Србије, задужен за Хронику села.

Зорица Зец