Либан: Светски савет Цркава позив на јединство

Због тешке кризе и пандемије вируса корона, у Либану би могло доћи до потпунога колапса. Светски савет Цркава тражи од политичких снага и религијских великодостојника да се помире и уједине.

У Либану већ око три месеца траје тешка друштвена, економска и политичка криза. Наиме, садашњу Владу, успостављену после две године политичко-институционалне блокаде, оспорава народ који је изишао на улице да би протестовао против корупције и високих трошкова живота. Већина становништва пати због глади, а пандемија вируса још више отежава ситуацију.

У том контексту чланови Светскога савета Цркава окупили су се од 20. до 24. јула 2020. на видеоконференцији, те у посебној изјави изразили велику забринутост и страх за Земљу кедрова. Извршни одбор Светскога  савета Цркава – како пише у тексту – дубоко је забринут због све веће кризе која је погодила Либан последњих недеља и месеци, и због тешког друштвеног, економског и политичког стања које је произишло из тога, као и изазова повезаних са сувереношћу државе. Ситуација је тренутно још тежа за осетљиве групације, као што су жене, деца, болесни, мигранти и избеглице.

Светски савет Цркава подсећа на способност Либана, којом столећима одржава своју етничку, културну и верску различитост, у духу плурализма и заједничког саживота, те је остао пример наде и издрживости, и то у средишту Блиског истока, регије која је измучена ратовима, сукобима и окупацијама. Но, тај добар пример је у великој опасности да то више не буде. Стога се Влада у Бејруту позива на одговорност да одржи и ојача своју улогу онога који обезбеђује друштвени уговор, стабилност и безбедност земље, као и друштвена и људска права народа.

Истовремено, Светски савет Цркава изражава своју близину либанском народу, подстичући га да буде уједињен у солидарности како би изишао из садашње кризе, и како не би дошло до разједињења и падања у секташтво.

Извор: Светски савет Цркава (са енглеског Информативна служба СПЦ)