Листићи из прошлости Петра Костића

Листићи из прошлости Петра Костића
Листићи из прошлости Петра Костића
Листићи из прошлости Петра Костића
Листићи из прошлости Петра Костића

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, у крипти храма Светог Саве на Врачару 8. фебруара 2018. године одржана је промоција књиге Листићи из даље и ближе прошлости Петра Костића, коју су приредили др Александра Новаков и др Урош Шешум.

Књига „Листићи из ближе и даље прошлости Петра Костића“ садржи радове које је Петар Костић, доајен међу српским културним делатницима на простору Старе Србије и Македоније, објавио у српској периодици од 1902. до 1934. године. Био је ректор Призренске богословије (1882-1889) и основао је Српску гимназију у Солуну и био њен директор од 1894. до 1897. године.

Објавио је четири књиге и на десетине радова у периодици, углавном из историје културе Призрена и Старе Србије. Записивао је српске народне обичаје и обреде у Старој Србији. Писао је и о народном, просветном и црквеном животу Срба у Призрену. Спасио је многе српске драгоцености, којима је запуштањем претила сигурна пропаст.

На промоцији су говорили приређивачи др Александра Новаков и др Урош Шешум, председник Друштва пријатеља манастира Светих архангела код Призрена Бојан Бабић и ректор Призренске богословије Светих Кирила и Методија у Нишу протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић.

Поред умировљеног Епископа захумско-херцеговачког г. Атанасија Јевтића и настојатеља Светосавског Храма на Врачару архимандрита Стефана (Шарића), промоцији су присуствовали господа свештеници из епархија Нишке и Београдско-карловачке, као и потомци Петра Костића. Публици која  се одазвала у великом броју, обратио се и пријатељ књиге – рецезент Ненад Танасковић.

Музички део препуштен је младој уметници, извођачу етно музике Катарини Божић, која је отпевала старе призренске песме - Касаба, Густа ми магла паднала, Калеш бре Анђо, Казуј поље Косово – које су се умилно уткале у душу присутне публике не остављајући никог равнодушним у предивној крипти Светосавског храма. Водитељка програма рецитовала је надахнуто предивне стихове песника Љубомира Симовића О Светом Јоаникију Девичком.

Молимо Те, свети Јоаникије Девички,
подигни руку,
заштити,
заустави ово расипање,
сабери нас,
врати мраве у мравињак,
светлост у свице,
врати иње и слану у јесен,
дим у зиму,
рибе у Ибар,
ласте у ветрове,
кључ у катанац,
воде у воденице,
волове у плугове врати,
и поцрнело црвенило позлати!

Молимо Те, свети Јоаникије Девички,
засветли испред оних који кољу,
и њихове лучеве погаси,
ножеве растопи,
окове раскуј,
од њихове их силе ослободи,
једином силом коју имаш,
хлебом и сољу!

Молимо Те, свети Јоаникије Девички,
сакриј Девич у браду,
ватру у пепео, траг у снег,
сакриј пчеле у осице,
птице у мишеве,
лето у јесен,

и бос по путевима,
свети Јоаникије,
Господњим,
кроз бежаније,
кроз пожаре и глад,
заустављај нас,
и подижи нас,
на страшном месту
да градимо Град
од камења
којим нас каменују!

Извор: Храм Светог Саве