Литија аутомобилима у Њујорку са иконом светитеља Тихона

По благослову владике Матеја Сурошког, привременог администратора патријаршијским парохијама  у САД и Канади, 6. априла 2020. свештенство њујоркшке  руске  Саборне цркве обавило је аутомобилску поворку у свим дистриктима града са иконом светог Тихона са честицом његових светих моштију. Литија је започела после свеноћног бденија уочи празника Благовести и поводом  95-годишњице престављења светитеља исповедника Тихона, патријарха све Русије.

Свештенство и верници патријаршијских парохија у Сједињеним Државама позвани су да се за време литије моле и читају акатист светитељу Тихону, небеском покровитељу Америке, градитељу катедрале Светог Николаја у ​​Њујорку.

У свим деловима града - Менхетну, Бруклину, Стејтен Ајленду, Брајтону, Квинсу и Бронксу – прављене су стације и узношене прозбе и молитве против ширења опасне епидемије, као и за излечење болесних.

Свештенство катедрале је посетило и Дом трудољубља светог Јована Кронштатског, где је у придворној цркви посвећеној  Матере Божје „Неиспијена чаша“ одржан молебен са управом и житељима ове установе.

Литија је окончана у поноћ у катедрали Светог Николаја молебном светитељу Тихону.

Извор: Московска Патријаршија (с руског Инфо служба, Р.Ракић)