Литија прошла кроз Русију, Украјину и Белорусију

Од 30. маја до 29. јула 2013. године преко територије Русије, Украјине и Белорусије прошла је међународна литија са моштима Светог равноапостолног кнеза Владимира посвећена 1025-годишњици крштења Русије

Главни циљ ове свелане поворкезадатак био је да покаже ванвременске духовне вредности православља, до којих је свој народ пре 1025 година довео Свети Владимир. Литија је посетила Владивосток, Хабаровск, Јекатеринбург, Новосибирск, Нижниј Новгород, Ростов на Дону, Патигорск, Санкт-Петербург, Калининград, Бобрујск, Гомељ, Мозиру, Минск, Одесу, Дњепропетровск, Чернивци, Бочански манастир, СветоУспенску Почајевску Лавру, Ужгород, Свјатогорск, Доњецк, Луганск, Харков, Чернигов, Кијев. Моштима кнеза Владимира поклинили су се архијереји, представници власти и цивилног друштва, као и стотине хиљада верника из Русије, Украјине и Белорусије. У многим местима, литију су пропратили културни догађаји, сусрети омладине, разговори са свештеницима.

Мошти Светог кнеза Владимира територији Руске Федерације пратио је јеромонах Амвросије из СветоТројилке Сергијеве Лавре и јеромонах Јефрем из Сторожевског манастира, док је кроз територију Украјине и Белорусије мошти пратио јеромонах Михеј из московског СветоДаниловског манастира.

Организацију литије помогли су Украјинска Православна Црква, Белоруски егзархат, Влада Руске Федерације, АД "Руске железнице", као и Међународна организација "Дан крштења Русије."

Литија је стигла у Москву 30. јула. Мошти Светог кнеза Владимира вратиле су се у своје пребивалиште - храм Христа Спаситеља.

Извор:  Московска Патријаршија