Литургија на Недељу мироносица у Косовској Митровици

Литургија на Недељу мироносица у Косовској Митровици
Литургија на Недељу мироносица у Косовској Митровици
Литургија на Недељу мироносица у Косовској Митровици
Литургија на Недељу мироносица у Косовској Митровици

На Недељу Мироносица Епископ рашко-призренски Г. Теодосије служио је Свету Литургију у храму Светог Великомученика Димитрија у Косовској Митровици уз саслужење свештенства митровичког архијерејског намесништва. Певао је хор Бранислав Нушић из Косовске Митровице који прославља значајан јубилеј - 20 година успешног рада. Након Свете Литургије Епископ Теодосије благословио је и преломио славски колач и честитао члановима хора славу.

Прослава свечаног јубилеја хора Бранислав Нушић из Косовске Митровице почела је 28. априла свечаним концертом у сали Дома културе у Звечану, коме је поред бројних гостију присуствовао и Епископ Теодосије са свештенством. Подсећајући на развојни пут хора Милан Михајловић је рекао да од свог обнављања 1991. године па све до јуна 1999. године појање црквеног хора Нушић се одвијало на богослужењима у храму Светог Саве у јужном делу Косовске Митровице. “Немогућност Срба да остану у јужном делу града утицао је и да хор своје појење настави у северној Косовској Митровици, у цркви светог Димитрија”, рекао је он. Поред редовног појења у храму, црквени хор Нушић активно је учествовао и на свим значајним културним манифестацијама у граду на Ибру али и широм Косова и Метохије. За свој рад , чланови хора добили су и значајна признања а диригинт и оснивач Петар Ракић заслужан је што овај колектив окупља талентоване ентузијасте који на достојан начин представљају свој град и север Косова и Метохије на свим такмичењима где су учествовали. „Сваке године уочи Видовдана одржава се хорско песничко бденије, а сваког 26. јануара организује се велики Светосавски концерт црквеног хора Нушић”, рекао је Михајловић.

Јубилеј је честитао и хору пожелео успешан рад и још много година постојања и Епископ рашко-призренски Теодосије. Хор који сада окупља око 60 чланова извео је на свечаном концерту композиције најпознатијих светских композитора.

Извор: Епархија рашко-призренска