Литургија Пређеосвећених Дарова у Дарбију, Енглеска

Његово Преосвештенство Епископ британско- скандинавски Г. Доситеј у среду четврте недеље поста служио је Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених Дарова у храму Светих Апостола Петра и Павла у Дарбију. Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори Милун Костић и Радомир Аћимовић из Лондона, док су за певницом одговарали протојереј-ставрофор Никола Котур из Оксфорда и протојереј Драган Лазић из Лондона. Свештенство, председнике црквених општина из Енглеске, као и парохијане у Дарбију, исповедио је архијерејски заменик, протојереј-ставрофор Миленко Зебић из Бирмингама.

На крају Литургије Преосвећени Владика је говорио о значају и потреби поста у нашем овоземаљском животу.

Дарбијска парохија се показала као одличан домаћин, а протиница Сека Стокић са сестрама, припремила је диван посни ручак за све присутне.

Преосвећени Владика се захвалио домаћинима на трпези љубави и молитвом отворио седницу свештенства и председника црквених Општина. Разматране су ствари од општег интереса Епархије: припрема за седницу Епархијског савета која ће се одржати 8. и 9. маја у Копенхагену, ситуација у парохији на Малти, направљен је распоред прослава парохијских слава и осталих свечаности у свим парохијама у Енглеској у овој години, а Преосвећени Владика је обавестио присутне о догађањима у нашим парохијама у Скандинавији.

Као посебно значајно, Преосвећени Владика је прочитао писмо протојереја Растка Нинковића из Дарбија - парохије која је једина, после званичног измирења 1992. године остала у расколу. У том писму он, у име своје управе, парохијана и својелично, моли да буде примљен у свезу клира Епархије британско-скандинавске. После дуге дискусије одлучено је да они буду братски примљени, тако да је после 46 година, тамо где је раскол и започео и завршен, на славу Бога и радост и корист наше Свете Православне Цркве. Ово је за све наше вернике, у обе парохије, историјски дан!

Протојереј-ставрофор Радмило Ж. Стокић, парох дарбијски

Извор: Епархија британско-скандинавска