Литургија сабрања у Стопањи и Сталаћу

Литургија сабрања у Стопањи и Сталаћу
Литургија сабрања у Стопањи и Сталаћу
Литургија сабрања у Стопањи и Сталаћу
Литургија сабрања у Стопањи и Сталаћу

У суботу, 22. новембра 2014. године, Преосвећени Епископ крушевачки г. Давид служио је свету Литургију у цркви Светих апостола Петра и Павла у селу Стопања заједно са свештенством тог краја.

Школа у селу Почековина приредила је свечани програм поводом шездесет година рада. Том приликом је освећена новопостављена биста Преподобне мати наше кнегиње Милице (у монаштву Евгеније, Ефросиније), чије име носи ова основна школа, а потом и представљена књига „ОШ Кнегиња Милица - Доњи Рибник", аутора Милије Стефановића професора у пензији.

У приредби су учествовали настаници, професори, учитељи, ђаци бивши и садашњи, који су представили рад и живот школе уметничким и културним садржајима, док су лепоти свечаности придодали својим учешћем председник општине Мирослав Алексић са челницима Општине Трстеник, као и Епископ наш Давид са свештенством.

У новооснованом манастиру Светог архангела Гаврила у Сталаћу, 21. новембра 2014. године на дан Сабора Светог архангела Михаила и осталих бестелесних сила, Његово Преосвештенство Епископ крушевачки г. Давид служио је свету архијерејску Литургију. Саслуживали су архијерејски намесник ћићевачки протојереј Владица Столић и протојереј Горан Радивојевић, парох градсталаћки.

Прелепо живописани храм Светог Архангела био је до последњег места испуњен благочестивим народом, где се између осталих налазио и градоначелник Ћићевца г. Златан Кркић са својим сарадницима. По прочитаном Јеванђељу Епископ је поучавао верни народ који је са пажњом слушао речи Архијереја. На позив "Са страхом Божијим и вером приступите..." народ је приступао светој чаши. По завршеној Литургији, настојатељница ове свете обитељи монахиња Макрина, Епископа, свештенство, госте и верни народ позвала је на Трпезу љубави.

Извор: Епархија крушевачка