Литургија служена поред отетог храма у Албанији

У порти храма Успења Пресвете Богородице у албанском граду Премети, служена је Божанствена литургија. Током богослужења представници приватног обезбјеђења, које је ангажовала градоначелникова канцеларија, спречавали су свештенике и парохијане да се приближе зидовима храма, па је била потребна интервенција градоначелника, који је замолио стражу да дозволи да се настави богослужење. Вјерници који су били окупљени на литургији изјавили су да ће свакодневно долазити на молитву у свој храм.

Експерти сматрају да догађај у Перемтију свједочи да политика нове владе Албаније носи анти-православни и анти-грчки карактер. О томе свједочи без преседана по својој форми циничан одговор албанског Министарства иностраних послова, на протест грчке стране у вези са тим што је каменован конзулат Грчке у граду Аргирокастро. Албанска страна је изразила увјерење да је ријеч о „малом камену, који је вјероватно излетио испод точкова аутомобила, која су туда пролазила“. Остаје нејасно како је мали камен могао нанијети згради конзулата озбиљну материјалну штету.

Нови премијер-министар Албаније Еди Рама познат је као заговорник контролисања поморске и копнене границе са  Грчком, а поред тога инсистира на рјешавању проблема са писањем имена насеља у документима Албанаца. Грчке власти траже да назив грчких градова, гдје су се родила дјеца албанских имиграната, буду написани у пасошима управо на грчком, а не на албанском језику. Албанска страна се томе категорички противи.

Извор: Митрополиј ацрногорско-приморска