Литургија у цркви Светог Ђорђа у Доњој Горици

Литургија у цркви Светог Ђорђа у Доњој Горици
Литургија у цркви Светог Ђорђа у Доњој Горици
Литургија у цркви Светог Ђорђа у Доњој Горици
Литургија у цркви Светог Ђорђа у Доњој Горици

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је са свештенством свету службу Божју у цркви Светог Ђорђа у подгоричком насељу Доња Горица, поводом празника Обновљење храма Светог Ђорђа, храмовске славе ове светиње. У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља он је рекао да је Христова Голгота свједочанство Божанске жртве и даривања Божјег. -Она човјеку открива како и на који начин овдје да живи на овој земљи и којим путем да крене, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је додао да је тако и сваки онај ко је Христов призван да ходи тим путем. -Њиме као Путем, Истином и Животом. И Његов начин живљења и однос према људима постаје начин живљења и односа људи међусобно, и у породици, и у предузећу, и у Цркви и на сваком мјесту, казао је он. Он је казао да је то пут којим су ходили свети Божји људи, свети мученици. -Ево, ми данас прослављамо Светог великомученика Георгија, дивног младића који је послушао ријеч Христову, жртвовао све што је имао и сам се жртвовао за Господа, мученичком крвљу запечатио љубав према Богу и људима. То је Свети Георгије, рекао је митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних, Владика Амфилохије је освештао нову гостопримницу, а онда је предводио празничну Литију, која је три пута опходила храм. Потом је благосиљан славски колач храма, као и славски колачи многобројних данашњих свечара којима је Ђурђиц породична крсна слава. Митрополит Амфилохије је уручио захвалницу г. Раду Живковићу, најзаслужнијем за подизање гостопримнице. Кумови данашње славе Милош Бољевић и Раде Живковић кумство за наредну годину су предали Миловану Ковачевићу. Потом је приређена славска трпеза хришћанске љубави са празничним програмом у којем су учествовала дјеца са вјеронауке и фолклорни ансамбл подгоричког КУД-а „Ђурђевданско коло“.

Извор: Митрополија црногорско-приморска