Литургија у храму Рођења Пресвете Богородице у Вишеграду

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај је у недјељу, 23. маја, на велики православни празник Силазка Светог Духа на апостоле, служио Свету архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Вишеграду, уз саслужење шест свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Након литургије је служено празнично вечерње, а потом обављена литија око храма и традиционални благослов сјемена. У пригодној бесједи владика Николај је честитао овај велики Господњи празник, исткавши да су Духови вијенац свих празника. Подсјећајући да као што празник Васкрсења Христовог говори да смо сви ми људи створени за вјечни живот и да ћемо сви васкрснути у судњи дан што нам је и Исус Христос својим васкрсењем показао, као и да је наша права отаџбина Царство Небеско, Митрополит је нагласио да су Духови рођендан Цркве. „То је дан када је Исус Христос апостолима али и свима нама хришћанима поручио да је наш задатак као хришћана да по цијеломе свијету проповиједамо Јеванђеље Божије и позивамо на крштење. Данас то најприје и првенствено требамо да учинимо код своје дјеце, да у својим породицама будемо васпитачи", истакао је Митрополит Николај.

Митрополит Николај позвао је вјернике да крштавају своју дјецу како би и она била чланови живе Цркве Христове и кроз свете тајне примила дарове Духа Светога који у Цркви обитава. „У овај храм смо дошли на овај велики празник да се пред лицем Божијим прикажемо да смо његова дјеца и да заједнички принесемо бескрвну жртву и молитву Богу да свој благослов пошаље на све нас и наше укућане" - рекао је владика Николај.

Извор: Митрополија дабробосанска