Литургија у манастиру Свете Тројице у Ресифеу

Литургија у манастиру Свете Тројице у Ресифеу
Литургија у манастиру Свете Тројице у Ресифеу
Литургија у манастиру Свете Тројице у Ресифеу
Литургија у манастиру Свете Тројице у Ресифеу

Манастир Свете Тројице у Ресифеу - велики дар Божји Бразилу и читавој Латинској Америци

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 12. фебруара 2019. године, на празник Света Три Јерарха, уз саслужење Епископа буеносајреског и јужноцентралноамеричког г. Кирила, Епископа Ресифеа из Пољске Православне Цркве г. Амвросија, свету службу Божју у манастиру Свете Тројице код Ресифеа, Бразил. У току Литургије, у чин архимандрита рукопроизведен је игуман те обитељи отац Педро.

У литургијској беседи после читања Јеванђеља, владика Кирило је говорио о богословљу светих јерараха Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог. -Заиста је чудо Божје да је освештан храм Светог Јована Златоустог овдје недалеко, у Каруаруу. Заиста је то чудо Божје у овом далеком свијету, у последњем углу земље, у Јужној Америци, рекао је Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило.

-Имамо и дан-данас оних који иду путевима Светих отаца и биће тако до краја свијета. Ту је, међу нама наш Високопреосвећени Митрополит Амфилохије који има дар бесједништва и пастирски дар. И поред тога што је био свјетлост која је освијетлила нашу Црну Гору свјетлошћу Јеванђеља, он је, као добри пастир дошао и до ових ваших крајева тражећи, прије свега, наше изгубљене овце, људе нашег поријекла, али, свакако, он својом пастирском палицом милује свакога човјека који жели да упозна истиниту вјеру, казао је Владика.

-У овом мјесту постоје дивни људи који су завољели православље. Дакле, један практични савјет је да се угледамо на такве људе међу нама, да се угледамо на њих и да покушавамо да слиједимо њихов пут, јер је лакше угледати се на човјека који живи међу нама него на неког ко је живио прије двије хиљаде година, рекао је Владика.

-Наше покољење страда од превелике оптерећености бригама овога свијета и многи, бјежећи од тога, прибјегавају јоги и сличним стварима, што није православни пут. Наша православна медитација јесте Исусова молитва. Нека нас Свети Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоуст прате на нашем Христовом путу, казао је епископ Кирило.

На крају Литургије митрополит Амфилохије је подсетио да Црква Божја кроз векове сабира све људе и све земаљске народе у свету Христову заједницу.

-Сабира све у јединство, без обзира на разлике – гдје се рађамо, коме земаљском народу припадамо. Сви смо призвани, сви људи и сви земаљски народи да будемо један Божји народ, Христов народ, народ који је призван да већ овдје на земљи задобије Царство небеско, рекао је Митрополит црногорско-приморски и објаснио да је Царство небеско бесконачно и бескрајно.

-Ми смо свједоци тога царства – Царства небескога, чланови тога једнога народа – Христовога, Божјега народа. Веома је значајно што је изворна апостолска Црква заживјела и у Бразилу. У Латинској Америци данас имамо преко петнаест православних епископа. Међу њима је и наш владика Кирило. Овдје се хришћанство проповиједа већ пет вјекова, али долазак Цркве Божје, оне апостолске Цркве Божје помаже свима који живе на овом континенту да се врате изворној Цркви Христовој, Православној Божјој Цркви, Цркви која има једну главу, а то је сам Господ Исус Христос, која живи једним Светим Духом и која исповиједа вјеру коју смо научили од самога Христа и Његових ученика апостола, нагласио је Владика.

-Веома је значајно што је ова света обитељ посвећена Оцу и Сину и Духу Светоме – Светој Тројици и што се одавде шири мисија не само на Ресифе него и шире. Шири се вјера у Свету Тројицу, Бога љубави. Та мисија свједочи да је Бог љубав и да је човјек, да су сви људи призвани да буду носиоци те тројичне љубави. Велики дар Божји је Бразилу и читавој Латинској Америци ова обитељ Свете Тројице“, закључио је Митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска