Литургија Велике суботе у манастиру Ђурђеви Ступови

Литургија Велике суботе у манастиру Ђурђеви Ступови
Литургија Велике суботе у манастиру Ђурђеви Ступови
Литургија Велике суботе у манастиру Ђурђеви Ступови
Литургија Велике суботе у манастиру Ђурђеви Ступови

На Велику суботу, 15. априла 2017. године, дан уочи славног Васкрсења Господа нашег Исуса Христа, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Саслуживали су свештеници беранско-андријевичког намјесништва и братија Манастира. Литургији је присуствовао велики број вјерника који су приступили светом причешћу.

У својој бесједи владика Јоаникије је казао да се само на данашњој светој служби, умјесто Херувимске пјесме, пјева чудесна химна: Нека умукне свако тијело човјечје, и нека у себи стоји са страхом и трепетом, која говори о Господу Исусу Христу Који је себе жртвовао, принио на жртву ради нас и ради нашег спасења да би нам даровао себе као Небески хљеб од кога имамо нови живот.

-И небо и земља се ужасавају и потресају од страдања Христовог, али то ужасавање и потресање није као што ми људи обично имамо појмове, него је то свештени трепет у којем свако биће осјећа љубав Божанску неописиву, неизрециву која се приноси на жртву, која нас исцјељује, обнавља, препорађа, очишћује и много више него што се може рећи, рекао је Владика.

-Данас је такав дан, Господ Исус Христос Син Божји и син човјечји почива у гробу, али то није неко мртво почивање него Он силази у доње свјетове, ослобађа праоца Адама, његово потомство и све душе које су сишле у доње свјетове, дарујући им свјетлост, слободу и нови живот. Својом смрћу Он смрт умртвљује, јер је Његова смрт животоворна и живоносна, смрт која обнавља и препорађа, јер је то смрт Сина Божјег, рекао је Преосвећени Епископ.

Питања која постављају рационалисти о томе како је могуће да Бог умре, додао је Владика, својствена су нама људима. Христос је, заправо, појаснио је Његово Преосвештенство, умро својом људском природом, она је стварно доживјела смрт: -Та смрт је искупитељна, а божанство Христово је било са душом и са тијелом, сачувало је тијело Његово од нетрулежности и души Његовој сачувало животворност и опет спојило душу и тијело. Тако је омогућено васкрсење силом Божанства Његовог. Велика тајна, необјашњива, неописива, али тајна Божје љубави. Све што је Господ учинио ради нас и ради нашег спасења није учинио само ради правде, него ради љубави, која је изнад правде, изнад закона, јер да нам је било по правди било би по нашим гријесима, било би нам по закону, а онда не би било спасења, не би било милости.

-Нека ова света служба чудесна, великосуботња буде на здравље, на спасење, исцјељење, обновљење и на сваку радост, поручио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка