Литургијске свечаности у Сокоцу

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај је у недјељу, 26. октобра, у храму Свете Тројице у Озерковићима, код Сокоца, служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење свештенства Митрополије дабробосанске.

Након Свете Литургије је прочитан Акатист Пресветој Богородици Јерусалимској, чијој су се чудотворној икони у храму Свете Тројице вјерници могли поклонити.

У храму је по трећи пут одржан Сабор хаџија и обиљежена крсна слава поклоника Свете земље из Републике Српске и Србије, а митрополит Николај је тим поводом освештао славско жито и преломио славски колач.

Митрополит Николај је у пригодној бесједи рекао да се у порти храма Свете Тројице, метоха манастира Добруна код Вишеграда, уз помоћ Пресвете Богородице, гради манастирски конак, за чију је градњу добровољним прилозима прикупљено око 70.000 КМ.

"То је највише заслуга Пресвете Богородице, а затим и свих који се труде да овај конак буде изграђен, да народ долази, да се моли Пресветој Богородици, помоћници и заштитници. Пресвета Богородица је стално уз нас, брине за нас и брине да овај манастир буде у потпуности изграђен како би се у њега што прије уселило женско монаштво", истакао је господин Николај.

У храму Свете Тројице у Озерковићима, који се налази на тромеђи општина Пале, Рогатица и Соколац, сваке године се празнује икона Пресвете Богородице Јерусалимске и одржава сабор хаџија.

Извор: Митрополија даборбосанска