Литургијски сабор у манастиру Денковац

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована одржано је окупљање чланова форума Живе Речи Утехе 27. и 28. августа, 2010. године у манастиру Денковац, који је посвећен Успењу Пресвете Богородице. Тих дана у храму је било око 1500 људи.

Бденије и Свету Литургију је служио игуман Сава из манастира Светих Арханђела - Венчац у Брезовцу, уз саслужење свештенства и двојице ђакона. Литургијско славље увеличали су и свештеници из Грчке и Русије и Дивна Љубојевић са хором "Мелоди".

У богатом културно-уметничком програму учествовало је преко 80 учесника из Србије и Македоније. Предавања су одржали јеромонах Димитрије (Плећевић) на тему: "Литургијска заједница - идентитет Цркве" и хаџи Драган Поповић на тему: "Света земља".

Радост због доласка представника поменутог Интернет форума у ову светињу исказана је оглашавањем црквених звона и великом љубављу игумана Серафима, свештеника, монаха и мати Јелисавете.

Дана 27. августа игуман Сава је служио вечерњу службу у свечаној атмосфери испуњеној благодаћу Духа Светога. Потом су се сви присутни упутили на вечеру. После вечере отац Серафим се захвалио, пре свега сабрату у Христу игуману Сави из манастира у Брезовцу, монаштву, свештенству и верном народу, и изразио своју истинску радост због сусрета о Успењу Пресвете Богородице.

Отац Димитрије је затим одржао предавање на тему "Литургијска заједница - идентитет Цркве" истакавши да је Свето Причешће суштински део нашег живота и основни смисао Литургије. Предавање је у прелепом амбијенту пажљиво пратило око 100 слушалаца окупљених у манастирској порти.

У поноћ је служен акатист Пресветој Богородици, те су се сви присутни опет нашли под сигурним окриљем Божијег Храма.

Празничну Литургију је служио игуман Сава, уз саслужење свештенства и двојице ђакона. Литургијско славље увеличали су и свештеници из Грчке и Русије, а на Литургији је одговарала Дивна Љубојевић са хором "Мелоди".

На ручку је било око 740 гостију, након чега је о. Иван Цветковић из цркве Св. Јакова у селу Дубока код Јагодине и главни и одговорни уредник портала Поуке и форума Живе Речи утехе, који је велики део организације преузео на себе, даривао игумана Серафима иконом Господа нашег Исуса Христа. Затим је предавање о Светој земљи одржао хаџи Драган Поповић.

Ове године по први пут је организовано и давање крви за труднице, породиље и децу.

После литургијског славља и дружења, присутни су се растали у веома пријатној атмосфери, уз најискреније жеље да се поново у радости окупе.