Литургијско сабрање у манастиру Тресије

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован началствовао је 7. јула 2020. године, када Црква Христова прославља Рођење Светог Јована Крститеља – Ивањдан, евхаристијским сабрањем у манастиру Тресије на Космају.

Преосвећеном Епископу су саслуживали су архијерејски намесник космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, архијерејски намесник младеновачки Жељко Ивковић, старешина манастира Пиносаве јеромонах Петар (Драгојловић), старешина манастира Свете Петке у Сибници јеромонах Дионисије, јерођакони Јован (Прокин), Василије (Старовлах) и ђакон Филип Јовановић.

Са благословом Његовог Пресвештенства, беседу је произнео јеромонах Петар: -Данас прослављамо велики празник Цркве Христове, празник Рођења Претече и Крститеља Господњег Јована, за кога је Господ својим пречистим устима рекао да је он “највећи човек икада рођен од жене” (Лк 7,28). Али као што је све чудесно у историји сваког великог светитеља Божјег, а поготово оних највећих, а Јован је “највећи рођен од жене”, тако и његова најава рођења и његово зачеће и све у његовом животу јесте било чудесно. “Ноћ поодмаче, а дан се приближи”(Рим 13,12) како смо чули из данашњег Апостола, а Свети Јован Крститељ јесте управо зора тог новог дана. Њеогово рођење, његово зачеће се јавља управо онда када је то било од Бога одређено. У Светом Јовану се успокојио Израиљ, јер је он Претеча Оног који јесте вечни покој сваком човеку и свакој души и сваком анђелу, свим створењима, он био Претеча и остао до века Претеча Онога који јесте испуњење закона и пророка. Када се родио и када је требало да се да име, како каже данашње Јеванђеље, дато му је управо оно име које му је дао анђео Гаврило, име Јован, тј. милост Божја. Зар се милост Божја није јавила управо преко Светог Јована и преко његовог доласка као Претече Онога који ће бити Спаситељ света и који јесте Свесилни и вечни Бог. Свети Јован Крститељ заиста и добија такво име Јован, потврђује то и Захарија и на тај начин исправља своју непажњу, своју непослушност, своје противречење анђелу Господњем и Речи Божјој која је дошла преко њега, и управо на њему се испуњава то пророштво да ће он као Претеча Господњи доћи “у духу и у сили Илијиној” (Лк 1,17).

-Свети Јован Крститељ је образац васпитања истинског светитеља Божјег и правог истинског хришћанина. Он је и последњи пророк старозаветни, а може се рећи и први апостол новозаветни. Он је и први мученик за Христа пострадавши још од Ирода, још пре апостола и пре првомученика и архиђакона Стефана. Он је и први јеванђелиста који је почео да јавља ону предивну и благу вест “Гле, Јагње Божије које узима на себе грехе света” (Јн 1,19) и први који је почео да проповеда оно што је и сам Господ наш Христос почео да проповеда “Покајте се, јер се приближи Царство Небеско” (Мт 3,2). Он је мост између старог и новог света, између Старог и Новог завета, али такав мост који је остао и остаће у историји Цркве, као највећи представник рода људскога кога је родила жена. Толико велики да ће по предању Цркве чак и у дан Страшнога суда једино Пресвета Богородица и Свети Јован Крститељ имати смелост да заишту милост за многе да се смилује Господ и да их у том последњем тренутку уврсти међу своје у Царство Небеско. Нека би његовим молитвама сви ми изучили ту јеванђелску науку која нас учи смирењу, љубави, благости, кротости, узајамном поштовању, хитању у храм, грљењу свете Чаше, испијањем из ње благодати Божје која нам се бесплатно даје само ако се истински кајемо и скрушимо, признајући да смо људи грешни којима је потребан Бог. Амин, беседио је игуман Петар.

Извор: Епархија шумадијска

Литургијско сабрање у манастиру Тресије
Литургијско сабрање у манастиру Тресије
Литургијско сабрање у манастиру Тресије
Литургијско сабрање у манастиру Тресије