Литургијско сабрање у Орланду

Литургијско сабрање у Орланду

У суботу, 11. маја о.г., на имању цркве Св. Петке у Орландо на Флориди био је дан за памћење. Тачно двије године од почетка изградње новог храма на имању су се окупили многобројни православни вјерници из Централне Флориде и других крајева како би присуствовали Литургији, освећењу и подизању главне куполе и крста на нови храм. Светом Литургијом, коју су служили многи православни свештеници са подручја Флориде, началствовао је протојереј Стефан Заремба, архијерејски намјесник Сентпитерсбуршки.

На крају свете Литургије освештани су купола и крст након чека је почео сам чин подизања. Купола, која је рађена на земљи и прекривена бакарним металом, уз помоћ крана и са великом прецизношћу подигнута је на кров цркве уз велико одушевљење свих присутних. Потом је услиједило подизање крста, који су попратиле стотине фотоапарата присутних вјерника.

Историјски дан у Орланду употпуњен је ручком, фолклорним наступима и говорима, а догађај су својим присуством увеличали и представници Амбасаде Србије из Вашингтон.

Овом приликом скупљена су сновчана средства за наставак изградње храма. Жељели би да се захвалимо свима који помажу ово богоугодно дјело уз жељу и наду да ћемо се ускоро опет сабрати о неком сличном великом догађају.

Марко Зечевић,
предсједник Одбора ЦШО Света Петка, Орландо, Флорида