„Љубав и смисао“ у Јасици

 „Љубав и смисао“ у Јасици
 „Љубав и смисао“ у Јасици
 „Љубав и смисао“ у Јасици
 „Љубав и смисао“ у Јасици

На дан Богородице Тројеручице, 25. јула 2013. године, у Јасици су додељене награде са књижевног конкурса "Љубав и сммисао". Конкурс су расписали књижевни клуб "Богољуб" при цркви светог Прокопија из Јасике и Друштво српско-руског пријатељства "Православље" из Крушевца. На слави клуба "Богољуб", којој је присуствовао и Епископ крушевачки Давид, служена је вечерња служба, а потом и пререзан славски колач. Колачар је био први председник клуба отац Иван Милановић, а колач за следећу славу преузео је потпредседник Томислав Симић - Калпачки, који је и председник Друштва српско - руског пријатељства "Православље".

У академском делу програма председник жирија г. Томислав Симић - Калпачки обратио се скупу и, поред осталог, рекао: ... На конкурс је пристигло чак 878 радова, аутора са простора целе Републике Србије, из Хрватске, Црне Горе, Републике Српске, Федерације БиХ, из Македоније, Бугарске, као и више европских градова. Конкурс је расписан за поезију и прозу, са акцентом на лирску песму и кратку причу, али је, између осталих, стигло одличних есеја, који, нажалост, нису одговорили теми. Затим, пристигло је више квалитетних радова који су половично били у теми, или само љубав, или само смисао. Дакле, било је чисто љубавних песама, у којима се не назире смисао, а имали смо и више радова религиозног садржаја, ван задате теме ... Код прозе жири је посебну пажњу обраћао на радњу и ликове који садрже оба тражена мотива: љубав и смисао. На завршном заседању жири у саставу: Томислав Симић – Калпачки, председник, Вељко Стамболија и Миомир Панин - чланови, донео је следећу одлуку:

У категорији "Ученици основних и средњих школа" трећу награду добила је Кристина Топић из Теслића (Република Српска) за причу "Снага мајчине љубави". Другу награду добио је Душан Мирчић, ученик VII разреда О.Ш. "Ђура Јакшић" из Зајечара за песму "Кад цвет љуби небо". Прва награда припала је Јовани Пантић из Срња код Крушевца, за песму "Љубав и Смисао".

У категорији "Одрасли" трећу награду је добила Ана Бербаков из Крушевца за причу "Слани кикирики", другу награду добила је Биљана Поповић из Београда за причу "Погача", док је прва награда припала Ладиславу Варги из Новог Сада за причу "Сремац и руски цар".

Жири је захвалио свима ауторима који су узели учешће на овом књижевном конкурсу и напоменуо да је у плану штампање зборника са радовима који су ушли у ужи избор и са задовољством најавио следећи конкурс, који ће се одржати наредне године на тему: "Отуђење од националних вредности".

Дружење са награђенима и гостима настављено је на сплаву крај Западне Мораве.

Извор: Епархија крушевачка