Љубичевске коњичке игре

Љубичевске коњичке игре
Љубичевске коњичке игре
Љубичевске коњичке игре
Љубичевске коњичке игре

Дуже од пола века, Љубичевске коњичке игре, најпознатија су и најпрестижнија коњичка манифестација у Србији. Прве су одржане 1964. године, а на њиховом челу био је славни глумац Миливоје Живановић, који је за ту прилику добио и титулу војводе. Тада је осмишљена и јединствена коњичка дисциплина на свету - Љубичевски вишебој.

Вишебојци се такмиче у пет дисциплина - гађању топузом, стрелом и копљем, у сечи сабљом и курирском јахању. Већина вишебојаца потекла је из пожаревачког Коњичког друштва "Кнез Михаило", основаног 1892. године.

Сваког првог викенда у септембру, на Пожаревачком хиподрому, уз галопске и касачке трке и наступ најмлађих јахача на свету - малих волтижера, надмећу се и љубичевски вишебојци за титулу Витеза Љубичева.

На витешкој сабљи урезано је "не вади ме без повода, не враћај ме без части", а част је управо оно што краси Љубичевске витезове.

Манифестација сваке године окупља хиљаде поклоника и темељи се на српској витеској традицији и чињеници да је баш овде прву ергелу у Србији основао кнез Милош, о којој, после његове смрти брине кнез Михаило, а 1866. године ергела добија име Љубичево у част кнегиње Љубице.

Овогодишње, 54. Љубичевске коњичке игре одржавају се 2. и 3. септембра на Пожаревачком хиподрому. Директан пренос финалних такмичења је у недељу, 3. септембра од 17.15, на Другом и Сателитском програму РТС.

Извор: РТС