Љубљана: Креативна радионица за полазнике веронуаке

Љубљана: Креативна радионица за полазнике веронуаке
Љубљана: Креативна радионица за полазнике веронуаке
Љубљана: Креативна радионица за полазнике веронуаке
Љубљана: Креативна радионица за полазнике веронуаке

У Парохијском дому у Љубљани 21. новембра 2015. године, на празник Сабора Светог архангела Михаила, а поводом Међународног дана дјетета, организоване су креативне радионице за полазнике вјеронауке при храму Светих Кирила и Методија.

Око тридесеторо дјеце, који редовно похађају часове вјеронауке најприје се у храму на светој Литургији причестило светим тајнама Тијела и Крви Христове, а потом им је у Парохијском дому вјероучитељ Никола Радић говорио о анђелима, бестјелесним Божјим бићима, о Светом архангелу  Михаилу - архистратигу небеске војске. Дјеца су потом у оквиру ликовне радионице бојила лик Светог архангела Михаила.

Након кратке паузе и освјежења услиједило је дружење са педагогом глуме и глумицом Весном Анђелковић, која је дјеци објаснила значај лијепог изражавања у говору и дикције, указавши на богатство српског језика и потребу познавања ћириличног писма. Она је нагласила да не смијемо дозволити губљење свога идентитета, чији темељи почивају на православљу, српском језику и писму. Током интерактивне радионице дјеци су показане и основне глумачке технике, попут вјежби дисања и концентрације, које су дјеца прихватила с радошћу и великим интересовањем.

У трећем дијелу креативне наставе дјеца су имала прилику чути протиницу Оријану Ливопољац, која пише поезију за дјецу. Она се дјеци представила кроз шаљиве аутобиографске стихове, а потом је говорила о Божјој љубави и даровима које примамо од Господа, а које смо дужни умножавати да би били на духовну корист нама самима и нашим ближњима, а на славу Божју.

Обзиром да је претходни дан био посвећен правима дјетета, протиница Ливопољац је са дјецом разговарала о њиховим правима и нагласила да не смију заборавити ни на обавезе које као добри православни хришћани имају према Богу, Цркви, родитељима, школи и свим људима. Разговор је био употпуњен рецитовањем стихова. Посебну радост дјеци је причинио чика Пера Димитријевић, који је, уз пратњу гитаре, заједно с дјецом пјевао неке од најпознатијих дјечјих и српских родољубивих пјесама.

На крају дружења, сва дјеца су на дар добила по примјерак књиге „Лука у чаробном дворишту“ књижевнице Љиљане Дугалић.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска