Лучинданске свечаности у Бабиној Луци

Лучинданске свечаности у Бабиној Луци
Лучинданске свечаности у Бабиној Луци
Лучинданске свечаности у Бабиној Луци
Лучинданске свечаности у Бабиној Луци

Храм у Бабиној Луци свечано је прославио свог патрона - Светог апостола и јеванђелисту Луку. Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин, уз саслуживање епархијског свештенства. Током богослужења, епископ Милутин у чин чтеца рукопроизвео је дугогодишњег вероучитеља Мију Бојиновића. Након трократног литијског опхода и помена за упокојене, преломљен је славски колач и освећено жито и вино.

За трпезом љубави, старешина бабинолучког храма јереј Никола Петровић уручио је захвалнице верницима који годинама несебично помажу храм. Овогодишњи домаћини славе били су супружници Александар и Јелена Павић из Ваљева, док су колач за наредну годину преузела браћа Слађан и Бошко Икић из Бабине Луке.

Сваке године, празник Светог апостола Луке под сводове истоименог храма у завичај славног духовника, уметника и устаника Хаџи Рувима (Нешковића) и синовца му сликара и војводе Петра Молера сабира бројне парохијане, али и верни народ ван оквира овог питомог села. И молитвена радост увек је велика. Лета Господњег 2016., литургијским сабрањем началствовао је Епископ ваљевски г. Милутин, који је обавио славски обред и упутио духовне поуке верном народу.

За трпезом љубави у парохијском дому, парох бабинолучки јереј Никола Петровић заблагодарио је Епископу Милутину, браћи свештенослужитељима, својим парохијанима и свима који су дошли да прославе храмовну славу у Бабиној Луци. Народ ове парохије је благочестив и христољубив, воли своју породицу и своју цркву, истакао је свештеник Никола Петровић. На његове речи надовезао се Владика Милутин, констатацијом да "другачији не може бити, будући је овај крај завичај знаменитих Ненадовића и да у њему почива велика песникиња Десанка Максимовић". За несебичну помоћ цркви и допринос парохијској заједници у Бабиној Луци, свештеник Никола Петровић уручио је захвалнице најстаријем парохијанину Момчилу Милетићу, учитељима Основне школе "Прота Матеја Ненадовић" из Бранковине, издвојеног одељења у Бабиној Луци, домаћинима славе и низу верника, који својим примером показују како се негује дух домаћински и љубав према свом народу и вери предака.

На крају сабрања, отац Никола Петровић позвао је верне да 22. новембра 2016. године, на празник Светог Нектарија Егинског, дођу у храм Васкрсења Христовог у Ваљеву, да заједно прославимо великог чудотворца. Света архијерејска Литургија почиње у 9 часова, а након тога биће освећено уље за помазивање болесних.

Извор: Епархија ваљвеска