Луксембург: 90 година рада парохије апостола Петра и Павла

На празник светих апостола Петра и Павла, 11. и 12. јула 2019. године, одржане су свечаности у православној парохији у Луксембургу (Руска Загранична Црква) којима су обележени храмовни празник и 90-годишњица оснивања ове парохије.

Бденијем и Божанском литургијом началствовао је епископ лондонски и западноевропски Иринеј, уз саслужење викарног епископа вевејског Александра и неколико свештеника: протојереја Стефана Вирста из Брисела, протојереја Петра Штурма, свештеника Јована Чурина и ђакона Владимир Свистуна из Швајцарске, као и свештеника Николаја Никишина из Париза и протојереја Сергеја Капитана из Белорусије.

Служби је присуствовао и  протођакон Николас Мокоф, родом из Луксембурга, који служи при Саборној цркви у Њујорку у близини резиденције предстојатеља ове Цркве. Парохијани из Луксембурга, али и из Немачке и Француске, окупили су се у молитви са гостима из Белгије, Швајцарске и Холандије.

После Литургије приређен је пријем који је омогућио пријатељски сусрет парохијана и свештенства. Овде је била уређена занимљива презентација о историји 90-годишње руске колоније, као и  цркве која је емигрирала у Луксембург 1929. године.

Током ове презентације посебан нагласак је стављен на напоран рад протојереја Сергеја Пуха (1926-2016) и матушке Емилије, присутне међу вернима, који се односио изградњу садашње цркве, као и на црквени живот данашње заједнице. Сви су изразили жељу да много више људи учествује у обележавању стогодишњици луксембуршке парохије.

Извор: Orthodoxie.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)