Луксембуршки надбискуп представљаће Римокатоличку Цркву у Бриселу

Жан-Клод Холерих је нови председник Комисије бискупских конференција Римокатоличке Цркве при Европској унији. 59-годишњи надбискуп Луксембурга изабран је у четвртак у Бриселу на пролећној пленарној скупштини католичке Комисије бискупских конференција при Европској унији (KomECE) у наредних пет година. Холерих ће наследити минхенског надбискупа кардинала Рајнхарда Маркса, који се након два мандата проведена на овом положају не може поново изабрати. Маркс је на челу ове Комисије био од 2012. године. Нови потпредседници Бискупске комисије су ирски бискуп Ноел Тренор, италијански Маријано Кроциата, чешки Јан Вокал и немачки Франц-Јозеф Овербек.

Холерих је био надбискуп у традиционално католичком Луксембургу од 2011. године. Убрзо након ступања на дужност, овај језуит је важио као личност која решава кризне ситуације јер је изабрану владу коју је предводио либерални премијер Ксавијер Бетел усмерио на јаче раздвајање државно-црквених односа.

Холерих је рођен 9. августа 1958. године у Дифердангеу у Луксембургу. Студирао је теологију у Риму и ушао у језуитски ред 1981. године. После новицијата у белгијском Намуру и две године пастирског рада у својој матичној земљи, наставио је студије  теологије од 1985. до 1989. године у Токију и Франкфурту. Поред тога, Холерих је студирао немачки језик у Минхену 1990. године, после чега је био посвећен за свештеника.

Године 1994. постао је наставник немачких, француских и европских студија на језуитском универзитету „Софија“ у Токију, где је касније био духовник немачке парохије. Године 2011. наследио је дугогодишњег надбискупа Луксембурга Фернанда Франка.

ComECE је основана 1980. године, годину дана после првих директних избора Европског парламента. Ова Комисија представља и заступа бискупске конференције 28 држава чланица Европске уније. Скраћеница је латинског назива "Commissio Episcopatum Communitatis Europensis" – Комисија бискупија Европске уније. KомЕЦЕ има сталан секретаријат са седиштем у Бриселу. Генерални секретар KомЕЦЕ-а је од 2016. године Француз Оливије Покилон.

Извор: Катпрес (с немачког Информативна служба СПЦ)