Мађарска апелује на међународну заједницу да сачува ирачке хришћане

Мађарска предлаже да случај треба да буде укључен у радни план Северноатлантског већа НАТО савеза следеће недеље, рекао је Сијарто. Мађарска ће такође да иницира да Европски савет расправља о овом проблему на својој следећој седници.

Мађарски министар спољних послова је одлучио да оформи контигент помоћи, који ће се донети у Ирак у сарадњи са САД.

Сијарто је напоменуо да је мађарска влада одлучила да отвори генерални конзулат у Ербилу и да је нови генерални конзул већ тамо.

Бенс Ретвари, заменик председника владајуће партије Хришћанских демократа, назвао је догађања у Ираку „драматичним“ и додао да је насиље, које чине фундаменталистички чланови ИСИЛ-а, призвало „најгоре периоде историје“.

„Угрожавање верских слобода  је такође обуздавање демократије; прогон хришћана је обично иде укорак са другим илегалним радњама,“ рекао је Ретвари и притом додао: “Не смемо дозволити да мржња и поделе угрозе животе милиона невиних“.

Тибор Наврачич, министар спољних послова и привреде, изјавио је на Твитеру да је мађарска влада „дала 70.000 евра као хуманитарну хитну помоћ хришћанским заједницама и властима Курдистана“.

Извор: OCP