Мађарски амбасадор: Папа разуме мађарску миграциону политику

Према речима мађарског амбасадора при Светој столици Едуарда Хабзбурга, ставови Мађарске и Папе по питању избеглица нису тако удаљени, као што се често наводи. Код папе Фрање он види „изјаве које су помало повезане са елементима мађарске миграционе политике. А ја видим изјаве које су итекако на линији Мађарске“, рекао је Хабзбург у интервјуу новинској агенцији Катпрес у понедељак 22. јуна 2020. Све у свему, код Папе се види „прилично разумевање различитих приступа миграционој политици".

Иако је Папа осудио изградњу зидова и ограде, такође је позвао „мигранте и избеглице да поштују вредности земље домаћина". Обраћајући се амбасадору, Папа је рекао да „свакаа земља мора пажљиво размислити о томе да ли може да прими мигранте, да ли је то могуће са културног становишта", рекао је Хабзбург: „Вишеградске земље немају практично муслиманско становништво. Дакле, колико добра може бити да тамо прихвате и интегришу велики број муслиманских миграната?“ рекао је амбасадор. Он се осврнуо на учешће Мађарске у земљама Блиског истока или Нигерије, „тако да људи не морају напустити своју земљу“.
Следеће године у Будимпешти ће се одржати Међународни католички евхаристијски конгрес. Овај значајни догађај морао је да се одложи за годину, до септембра 2021, због коронске пандемије - и још увек постоји велика нада да ће папа Фрања тим поводом отпутовати у Мађарску, како је појаснио амбасадор Хабзбург у интервјуу за Катпрес. „Надамо се да ће он доћи и верујемо да смо видели сигнале", рекао је дипломата. Али требало је сачекати док Ватикан не каже нешто о томе.

Извор: Катпрeс