Мала Русија на Јадранској обали

Један од најпознатијих манастира Црне Горе Прасквица слави ових дана јубилеј, 600. годишњицу. Као и многи други манастири у овој земљи, тај стари духовно-религиозни комплекс је тесно повезан с Русијом. Према предању, управо су руски монаси били међу оснивачима манастира. У различито доба су они долазили и живели овде.

Русија и Црна Гора историјски имају тесне пријатељске везе. Обе земље повезује заједничка православна вера, која и данас учвршћује узајамне односе два народа, – испричао је у интервјуу Гласу Русије један свештеник манастира Праскавица Синиша Смиљић.

„Мушки манастир Праскавица се данас састоји од два храма, кућице настојатеља и мањег музеја и библиотеке. Некада је он био много већи, али су га 1812. војници наполеонове армије скоро потпуно срушили само због тога, што је српски народ иступио на страни Русије, с којом је тада ратовала Француска.“

Тачан датум оснивања тог манастира данас нико не зна. Међутим, тачно се зна да је 1413. године ондашњи владар Зете Белш Трећи издао оснивачку повељу за изградњу овде цркве у част светог Николе. Месни становници тврде да је владару дао такву идеју неки руски путујући монах. Такође је познато да су обнављали Прасквицу у 19. веку од стредстава добротвора из Русије. Током дужег времена монаси и искушеници овог манастира преносе од уста до уста дирљиву причу о руском пустињаку Јегору Строганову и његовој кћери. Девојка је побегла од куће, а њен отац је од туге отишао у далеку Црну Гору да би посветио свој живот молитвама и тешком раду. После неколико година се девојка покајала, нашла оца и, прерушена у мушку одећу, такође се сместила у Праскавици. Тек пред саму смрт је она открила своју тајну. Све до сада месни монаси одржавају скромни гроб са натписом Строганови Јегор и Јелизавета.

Иначе, манастир Прасквица није једини у Црној Гори, где марљиво чувају сећање на Русе. Скоро у сваком од више него 600 манастира земље има дарова из Русије. Познато је да су руски цареви волели народ Црне Горе и на све начине га подржавали материјално и духовно. Например, у манастиру Режевићи, који није далеко од Праскавице, данас се чува икона, коју је поклонио импертор Александар Први. То је дописнику Гласа Русије испричао настојатељ Режевића Архимандрит Хризостом.

„Један месни свештеник из нашег села Режевићи био је приморан да бежи у Русију због проблема са аустро-угарском владом, која је у то време нас угњетавала. У Русији је он постао свештеник у ратној морнарици. Када се он пензионисао, од свог је новца одлучио да сагради овај манастир. Помагали су му у томе различити људи из Русије, поклањали иконе. Једну од њих – лик Богородице – је даровао нашем манастиру и руски цар Александар.“

Духовна веза с Русијом наставља се и данас. Многи наши сународници, који стално живе у Црној Гори или долазе на одмор, посећују манастире и дају своје прилоге за њихов развој.

Татјана је са своје две кћерке дошла у ову земљу пре 6 месеци. Духовно певање на руском и српском језику у различитим црногорским храмовима, међу њима и у Праскавици, помаже женама да савладају растанак с отаџбином.

„Једном смо с једним руским свештеником дошли на богослужење и певали тамо руску литургију. Касније смо почеле да певамо и српску литургију. Она се нешто разликује од руске. Срби се према нама врло добро односе, уверена сам да су сви они русофили. Немам ниједног познаника – Србина или Црногорца – који не би волео Русију и Русе. Они чак кажу: нас и Руса 200 милиона.“

Главни поклон за 600. годишњицу манастира монаси ће добити нешто касније. Почетком октобра ће пределе СПЦ посетити Патријарх Московскми и све Русие Кирил. Првојерарх РПЦ ће посетити и Црну Гору – канонску територију српског православља. Додуше, московски гост неће моћи да посети Прасквицу, али ће свештеници ићи да се с њим сретну у Подгорици. Мормао да видимо московског патријарха, – кажу српски монаси. Он нам је као рођени отац, провјерарх РПЦ је наш брат по вери.

Извор: Глас Русије