Малезија: Врховни суд потврђује забрану хришћанима да користе реч „Алах“

Судије Апелационог суда аргументишу да би хришћани коришћењем речи „Алах“ могли „збунити“ муслимане и довести у опасност „националну безбедност“

Великодостојници Цркава у исламској земљи Малезији најзад су и коначно осујећени да и даље употребљавају реч „Алах“. Пет судија Савезног суда једногласно су у среду одбацили молбу Надбискупије Куала Лумпур да се по овом питању изврши ревизија, јављају малезијска средства информисања. Овиме је правни лек исцрпљен.

Наиме, Цркве су хтеле да Апелациони суд скине забрану, донету у октобру 2013, у смислу да хришћани не смеју употребљавати реч „Алах“. Била је реч о имену за Бога у малезијском покрајинском језику бахаса.

Судије Апелационог суда аргументишу да би хришћани коришћењем речи „Алах“ могли „збунити“ муслимане и довести у опасност „националну безбедност“. Поред тога, употреба ове речи није „интегрални део хришћанске вере и хришћанске праксе“, каже се у пресуди овога суда. Међутим, нејасно је да ли се забрана о употреби речи „Алах“ односи само на лист Хералд, против којег је Министарство унутрашњих послова подигло пријаву, или се то тиче свих хришћанских публикација, међу којима и Библије, на бахаса језику Малезије.

Извор: Катпрес