Мало освећење придворне цркве Светог кнеза Лазара

На дан Светог апостола Јакова, Првог епископа Јерусалимског, Његово Преосвештенство Епископ нишки Господин Иринеј обавио је мало освећење придворне цркве Светог кнеза Лазара у Крушевцу, поводом завршетка радова у цркви и црквеној порти, и одликовао Орденом Светог цара Константина најзаслужније дародавце и неимаре.

Преосвећени Владика је служио Свету архијерејску Литургију уз саслужење свештенства крушевачких цркава и архимандрита Дамаскина игумана манастира Наупара и Свети Роман. Посебна радост за свe присутне је био долазак мати хаџи Евдокије игуманије манастира Враћевшница и монахиња. Црква је била пуна верног народа и дародаваца, јер многи су се потрудили и многи даривали новац за ову светињу.

После Свете Литургије, Владика се обратио надахнутом беседом свом верном народу:''Данас смо у овом храму поводом обнове цркве Лазарице, драгуља нашег духовног наслеђа, поводом свега онога што се десило и у храму у циљу обнове, и око храма, да Богу благодаримо што је учињено, и људима кроз које је Господ деловао... Богу хвала, овај дивни храм се обновио, на велику нашу радост и захвалност Богу и добрим људима, са вером и надом, са молитвом Господу да се и ми обновимо благодаћу Духа Светога, јер онда када градимо храмове, браћо и сестре, када обнављамо, ми обнављамо сами себе; јер Господ благосиља и радује се свакој градњи, свакој обнови храма, али се највише радује онда када обнављамо храм који смо ми сами, храм душе своје, храм срца свога, а градећи цркве, обнављајући храмове, ми градимо ту живу Цркву. Ми смо жива Црква. Нека би дао Господ да то увек чинимо, и ми и овај град, наш народ и цео род хришћански.''

Обнова цркве Лазарице интензивно траје две године, и за то време су изграђене црквена продавница и простор за прислуживање свећа, урађене и поплочане све приступне стазе које воде до цркве, проширен и поплочан плато испред цркве, све са беловодским пешчаром, а у самом храму урађен је нови мермерни под и подно грејање, реновиране инсталације, постављен нови мобилијар и нове иконе. Све то је урађено уз ангажовање и материјалну подршку Министарства културе Републике Србије, Републичког завода за заштиту споменика културе из Београда, крушевачке Дирекције за урбанизам и изградњу, града Крушевца, верног народа и бројних дародаваца.

''За оданост и верност својој цркви израженој у обнови цркве Лазарице у Крушевцу'', највећим признањем Епархије нишке  ''Орденом Светог цара Константина'', Преосвећени Владика је одликовао  г. Небојшу Брадића министра културе  Републике Србије, г. Срђана Миливојевића народног посланика и г. Миодрага Шљивића из Дирекције за урбанизам и развој Крушевца. Грамате и захвалнице су добили Министарство културе Републике Србије, заслужне особе из  Министарства културе, Републичког завода за заштиту споменика културе, и сви они који су се потрудили својим  знањем и новчаним прилозима, било да су појединци или фирме. Духовна и материјална обнова цркве Лазарице  добила је још један, по речима нашег Владике, ''освештан камен на који ће се убудуће надзиђивати.'' У плану и јесу нови радови и у храму и у порти. И онда је старешина Лазарице протојереј- ставрофор Драги Вешковац позвао све у цркви да заједно запевају ''Многаја љета'' у част нашег Преосвећеног Владике и свих одликованих дародаваца.

После сабрања у цркви, сви су позвани на заједничку трпезу љубави, коју су за више од стотину званица даривали људи који долазе у Лазарицу. Уз много здравица и речи благодарења Господу, и похвала свих за учињено добро дело, изречене су жеље и наде да се опет сви састанемо да прославимо нову градњу, да овај дивни Лазарев храм засија у пуном сјају, да буде као у време кад је Свети кнез са својом породицом долазио на Литургију, и где се са својом војском причестио пред одлазак на Косово да брани част Срба, и понајвише веру Православну.

Извор: ЦО Крушевац