Маловаскршњи сабор у Веселињу

Маловаскршњи сабор у Веселињу
Маловаскршњи сабор у Веселињу
Маловаскршњи сабор у Веселињу
Маловаскршњи сабор у Веселињу

Као и претходних година благости Господње. Маловаскршњи сабор или Сабор недјеље Светог апостола Томе, 12. маја,  свечано је и величанствено прослављен у манастиру Веселињу код Гламоча. Овогодишњи Сабор је пао на дан успомене на Светог Василија Острошког Чудотворца, тако да је славље било двоструко.

Свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Владика бихаћко-петровачки Хризостом уз саслужење игумана рмањског Сергија Карановића, протосинђела Венијамина Ковачића, протојереја-ставрофора Жељка Ђурице и јереја Зорана Миловца, као и ђакона Николе Перковића.
После свете Литургије Владика Хризостом је благословио славско кољиво, преломио славски колач и благословио васкршња јаја посебно припремљена за овај Сабор.

У манастирској порти је припремљен ручак за све госте Сабора, међу којима је био и начелник Општине Гламоч г. Радован Марковић. У бесједи након прочитаног светог Јеванђеља Преосвећени Хризостом је истакао: - Блажено је било Томино невјеровање, браћо и сестре,  јер нас он својим испитивањем истинитости Васкрслог Господа Исуса Христа уводи не само у вјеровање, већ и у познање Исуса Христа. Многи се питају, зашто је Свети Тома био толико упоран у невјеровању у приче да је учитељ његов Исус из Назарета васкрсао, да се јавио женама миронисицама и браћи? Да бисмо то објаснили и разумјели, морамо се вратити на страшне догађаје и трагичне импресије Великог петка када је он, и не само он, већ и сви остали свети апостоли, видио учитеља свога пониженог, попљуваног и распетог на крсту, на Голготи!  Било је тешко бити Христов ученик на Велики петак. Петар га се одрекао три пута, апостоли због страха од Јудеја разбјежали се! И ко још може послије свега што су видјели и доживјели свети апостоли на Велики петак поставити питање: Зашто је Тома био толико упоран у невјеровању? Али, он хоће да провјери све то што је чуо и што су му други ап остоли рекли о учитељу Исусу. Он је први позитивно-научни хришћанин, јер је он на основу доказа и властитог испитивања рана од клинова и прободеног ребра Исусова познао Васкрслог Христа и исповједио Га: Ти си Христос! Ти си Син Бога живога! Због тога Свети оци називају Томино невјеровање блаженим!

Исту вјеру и исто искуство Васкрслог Господа Исуса Христа имао је и доживио и Свети Василије Острошки кога данас славимо у овај велики дан Антипасхе, односно Томине недјеље. Светим и молитвеним живљењем, али и ревносним архипастирским служењем Богу и своме роду, Свети Василије се удостоји не само сусрета са Господом, већ и толике благодати и слободе пред Богом да постаде наш ревносни и свесрдни молитвеник пред Богом.

Помолимо се данас овдје у овој светињи нашој веселинској Светом Василију и Светом Томи да све наше доласке у ову свету обитељ и све наше одласке из ње благослови и да нам буду на спасење. Циљ свакога хришћанина, драга браћо и сестре, и циљ свакога од нас  јесте сусрет са Господом - сусрет какав су имали и доживјели Свети Тома и Свети Василије Острошки. Не постигнемо ли тај циљ или не чинимо довољно да га постигнемо, онда смо највећи губитници, не само у оном него и у овом свијету. А циљ наше духовне борбе мора и треба да буде сусрет са Господом и исповједање Њега као Бога и Господа.  

Извор: Епархија бихаћко-петровачка