Манастир Лепавина прославио Успеније Пресвете Богородице

На дан Успенија Пресвете Богородице, Митрополит загребачко-љубљански Господин Г. Јован служио је свету Архијерејску литургију у Манастиру Лепавини уз саслужење Архимандрита Гаврила настојатеља манастира Лепавине, протојереја ставрофора Илије Карајовића, Маринка Јуретића, протојереја ПетраОлујића, јереја Миломира Гвојића, Ђорђа Филиповића, Бранислава Тодорића, Радована Димитрића, јерођакона Василија, ђакона Александра Обрадовића и Бранимира Јокића.

По манастирској традицији прву литургију служио је у капели Светог Тихона задонског у 7 сати протојереј ставрофор Звонко Пилингер. Мноштво верника окупило се данас да заједно са својим свештенством прослави празник Велике Госпојине. Многи од њих пристигли су аутобусима из Републике Српске, Сиска и других крајева Хрватске. У својој проповеди у току литургије, Митрополит Јован говорио је о празнику Успенија Пресвете Богородице, изразивши на крају проповеди велико задовољство што је ова наша светиња из дана у дан све посећенија. После свете литургије извршен је опход око храма, а на крају опхода литија је кренула према манастирском извору.

На извору, Митрополит Јован је осветио новопостављене иконе које је осликао чувени руски сликар Николај Мухин, велики пријатељ наше епархије и манастира Лепавине. После освећења икона, Митрополит Јован се обратио верницима представивши господина Николаја којег већинаверника познаје из времена када је осликавао Саборни храм у Загребу и капелу Светог Тихона у манастиру Лепавина. Одмах затим освећено је жито и пресечен је славски колач. Братство Манастира Лепавине приредило је трпезу љубави за све присутне вернике и поклонике. Maнастир Лепавину посетио је и амбасадор Републике Србије господин Радивој Цветићанин са супругом. Читав дан је манастир Лепавина био пун верника који су долазили помолити се Богу и поклонити се Чудотворној икони Пресвете Богородице. У 17 часова служено је вечерње богослужење. И на вечерњем богослужењу, верни народ је у потпуности испунио свети храм. На крају Митрополит Јован обратио се верницима са кратком беседом и потом поделио верницима пригодне поклоне.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска