Манастир Соколица и монахиње спашене

Епархија рашко-призренска преноси да је КФОР одлучио да чува манастир Соколицу. Претходне информације неких међународних званичника су наговештавале да ће се КФОР повући са овог локалитета, после одбијања мати Макарије и сестринства манастира да напусти ову светињу. Захваљујући интервенцији Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског Г. Артемија и монаха и свештеникакод представника КФОР-а у Митровици, одлучено је да КФОР ипак чува манастир. Тада су војници КФОР-а вратили сестринство у свој манастир, а њима придружили сестринство манастира Девич, који је јуче уништен и спаљен.

Владика Артемије је лично отишао до манастира Соколица да би зауставио уништење манастира је тренутно у северном делу  Митровице и са њима је у сталном телефонској вези. Преосвећени је данас задовољнији заштитом коју пружају трупе КФОР-а, него што су пружали у протекла два дана.

Манастир Високе Дечане је данас посетио командант КФОР-а Емилио Примићери, који је обећао монасима да ће КФОР предузети максималне мере безбедности. У исто време, урађено је много на политичком плану, јер је успостављена атмосфера поверења између представника локалних Албанаца, који су обећали да ће спречити ширење насиља. Према речима италијанског генерала, италијанске трупе су херојски браниле Цркву Ваведења Пресвете Богородице у Ђаковици, после евакуације четири старије Српкиње из истог града. Ипак, црква и порта су убрзо опколили бројни Албанци наоружани калашњиковима, Молотовљевим коктелима и ручним бомбама, те су италијански војници морали да се повуку до доласка појачања. Цркву је било тешко сачувати, јер се налази у центру града, окружена бројним кућама из којих је пуцано на снаге КФОР-а. Тек тада је црква запаљена и уништене су вредне иконе, књиге и вредни иконостас из 19. века.