Манастир Сумела поново отворен 25. маја

Први део сликовитог великог споменика црноморске области Трапезунта, манастира Сумеле, отворен је  25. маја после четворогодишње сложене обнове и рада на ојачању стене на којој се налази.

Манастир Сумела, који се налази на стрмом и стеновитом подручју на планини Карада у долини Алтиндере и који нуди гостима комбинацију природе, историје и културе, био је затворен за посетиоце због обимних радова на рестаурацији и ојачању стене.

Власти су раније изјавиле да је у манастиру до сада очишћено 4.000 тона камења, обновљена је стаза од 300 метара, обновљени су историјски аквадукти, улазна зграда и степенице.

Манастир Сумела је затворен 2015. године ради провођења обнове, пре свега ради уклањања опасности од масивних стена око планине Карадаг. У историјском манастиру се такође одвијају рестаураторски радови.

То је грчки православни манастир и има веома значајно место у историји уметности. Сматра се да је подигнут у 4. веку, мада се као прави оснивач може сматрати Алексије IIII (1349 - 1390). Налази се у Националном парку Алтиндере и окружен је предивном шумом. По дну планине протиче један од кракова потока Дегирмендере.

Извор: Ромфеа (са енглеског Инфо служба СПЦ)