Манастир у Брчком - снага српског народа

Манастир у Брчком - снага српског народа
Манастир у Брчком - снага српског народа
Манастир у Брчком - снага српског народа
Манастир у Брчком - снага српског народа

Владика зворничко-тузлански г. Фотије освештао је 26. јула 2018. године звона и крстове храма Светог архангела Гаврила у Поповом Пољу код Брчког. Кум звона храма, који ће бити први манастир на простору Дистрикта, био је председник Републике Српске г. Милорад Додик.

Градња храма Светог архангела Гаврила у Поповом Пољу код Брчког започета је на инцијативу мештана. Реч је о монументалној грађевини чији је звоник висок 33 метра. -Манастир је место сталног присуства Божјега и стално присутне молитве. Надам се да ће овај крај добијајући свој манастир добити своје духовно седиште, рекао је Епископ зворничко-тузлански г. Фотије. За председника г. Милорада Додика, који ће донирати 55 хиљада марака за кумство манастирским звонима, градња овог храма представља саборност српског народа. -Веома је важно, када почнемо изградњу да брзо завршимо и да покажемо нашу снагу. Јер управо брзи завршетак овог манастира јесте показивање нашег идентитета овдје, истакао је г. Милорад Додик, председник Републике Српске.

Село Попово Поље налази се на граници између Дистрикта Брчко и Бијељине. Изградњи храма помажу сви - од мештана до српских представника у законодавној и извршној власти, па и грађани других вероисповести. -Ми имамо заиста добру сарадњу са Српском Православном Црквом, Римокатоличком црквом и Исламском верском заједницом. Мислим да о тој мисији Српске Православне Цркве свједочи и чињеница да смо ми данас имали и ктитора, који је припадник и друге вјероисповијести, навео је г. Синиша Малић, градоначелник Дистрикта Брчко.

За мештане Попова Поља изградња храма је круна њиховог постојања и испуњење дугогодиших жеља. Како је потврдио и владика Фотије, храм у Поповом Пољу биће манастир. Након изградње, у њему ће се основати манастирско братство које ће оплеменити духовни живот овог краја.

Извор: Епархија зворничко-тузланска