Манастир у Сушици: Радост обнове и нови почетак

Дана 18. маја 2019. године у новооснованом манастиру Светог Димитрија у Сушици код Грачанице служена је прва света Литургија од када се овде доселило ново сестринство. У препуној цркви, свету Литургију су служили игуман Светих Архангела архимандрит Михаило и свештеници Саво Шмигић, Зоран Гођевац и Александар Нашпалић. 

Манастир Светог Димитрија је био сеоска црква саграђена почетком деведесетих година на темељима храма из XIV века. Трудом Епархије рашко-призренске и мештана тог села црква се обнављала, фрескописала и подизала скоро две деценије, да би изградњом новог конака и одлуком епископа Теодосија прошле године претворена у манастир.

Игуманија манастира мати Ирина (Петровић) дочекивала је госте и поводом свог имендана приредила славски ручак. Она је захвалила свима који су подржали обнову светиње и омогућили да тај крај добије нови манастир. 

После ломљења славског колача архимандрит Михаило је рекао: -Данашње окупљање јесте део љубави према Богу и овом крају. Света великомученица Ирина многе незнабошце је преобратила у хришћане. Данас је ово нови почетак овог места и ове обитељи и наше игуманије Ирине, да јој Бог и Света великомученица Ирина помогну у сваком добром делу.

-Ова црква посвећена Светом Димитрију биће свакоме на утеху. Живимо на овој нашој распетој земљи, и сами смо окружени са многим људима који нам добро не мисле и не чине, али опет видимо да заједно са овом децом и хладна црква може бити топла ако је загрејемо љубављу својом и вером својом’, бесеедио је игуман.

Светој служби посебно су се радовала деца и мештани Сушице који су заједно са свештеничком породицом Шмигић активно учествовали у обнови светиње и изградили један део конака. Храм је осликао иконописац Василије Минић из Београда, а нови конак подигнут је уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију.

Извор: Епархија рашко-призренска