Манастир Веселиње: Патријарх српски Г. Иринеј освештао спомен-храм у славу и част гламочких новомученика

У Недјељу 7. по празнику Духова, 22/9. јул 2012. године, на дан успомене свештеномученика гламочких Симе и Мирка, свештеномученика Панкратија и Светог Теодора, Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј - на позив Преосвећеног Владике бихаћко-петровачког Г. Хризостома – допутовао је у манастир Веселиње у селу Врба код Гламоча.

Ово је други српски патријарх који посјећује Гламочко Поље. Претходник Патријарха Иринеја, блажене успомене Патријарх Павле, посјетио је Гламоч и Гламочко Поље од 9. до 11. августа 1991. године. Том приликом, 10. августа, Патријарх Павле је служио Свету Литургију и опјело над моштима новомученика гламочких извађених из Корићине и осталих безданки око Гламоча. Сутрадан, 11. августа 1991. године, Патријарх Павле је служио Литургију и опјело над лијевљанским новомученицима, а потом опјело над новомученицима у Крњеши код Босанског Петровца. И ево, након 21 године, његов наследник, Патријарх српски Г. Иринеј Гавриловић, походи Гламочко Поље да би осветио спомен-храм новомученицима гламочким.

Градња овог храма почела је, управо, далеке 1991. године. Храм је завршен и припремљен за освећење тек текуће 2012. године. Спомен- храм новомученицима гламочким – одлуком Преосвећеног Владике бихаћко-петровачког Г. Хризостома - посвећен је свештеномученицима гламочким Сими и Мирку и осталим мученицима с њима пострадалим. Храм је завршен је и приготовљен за освећење великим залагањем Преосвећеног Владике бихаћко-петровачког Г. Хризостома, те прилозима добрих и честитих људи. У крипти храм уређена је спомен костурница у коју су положене мошти 806 мученика извађених 1991. године. Иначе, на Гламочком Пољу и његовој ужој и широј околини од хрватско-муслиманских усташа и Њемаца током Другог свјетског рата страдало је 1341 особа.

На дан доласка Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Срби са Гламочког Поља и околине похитали су ка манастиру Веселињу да дочекају и поздраве свог Патријарха. Око 9 часова Његова Светост је стигао у манастир у пратњи Преосвећене Господе Епископа Хризостома, Сремског Василија и Осечкопољског Лукијана. У самом манастиру Патријарха српског дочекао је Пресвећени Владика захумско-херцеговачки Г. Григорије са својом пратњом.

Срдачно дочекан у манастирској порти, Патријарх српски Г. Иринеј је кренуо ка саборној манастирској цркви Светог Јована Крститеља, одакле је мошти мученика понио ка новосаграђеном храму у који ће мошти бити положене.

Кум новог храма, г. Синиша Ј. Видовић из Бања Луке, са својим кумом г. Зораном Лемићем из Бања Луке, помогао да овај храм буде завршен и припремљен за освећење. Исто тако и Министарство вјера Р. Србије помогло је око уређења костурнице, односно крипте храма у коју су похрањене мошти новомученика.

Након освећења храма новомученика, Његова Светост и Господа Архијереји служили су пред мноштвом свијета Свету Архијерејску Литургију и причестили многобројне вјернике који су се посебно припремали за овај дан.

Послије Свете литургије, Преосвећени Владика Хризостом се обратио вјерницима и драгим гостима и обавјестио их да ће Његова Светост и архијереји са мањим бројем свештеника и вјерника сићи у крипту-костурницу како би служили помен новомученицима, и позвао све присутне на стрпљење да би се  сви у реду, миру и са страхом Господњим поклонили моштима новомученика у спомен-костурници.

После помена новомученицима у спомен –костурници, уследила је беседа Преосвећеног Владике Хризостома који је поздравио Његову Светост, браћу епископе, свештенство и све присутне добродошлицом. У кратком обраћању Владика Хризостом је рекао: - Ваша Светости, ево дана којег створи Господ да се радујемо и веселимо у њему! Ево дана када нас Ви, Ваша Светости, походисте и дођосте к нама да нас благословите, видите и упознате. Ево дана када дођосте на историјско Гламочко Поље да осветите овој спомен-храм новомученицима гламочким. Зато се радујемо данас и веселимо и кличемо Вам,  Ваша Светости: Добро дошли! У име овог благочестивог народа, свештенства, монаштва и своје лично име захваљујем се Вашој Светости што сте прихватили наш позив и дошли к нама. Дошли сте у манастир Веселиње, задужбину блажене успомене ктитора ове свете обитељи Веселина Наерловића, који ову светињу подиже ради славе Божије, али и достојанства српског народа на којег је био итекако поносан. Цијенећи његову љубав, ових мјесеци и дана учисмо прву обнову нашег манастира и понешто ново доградисмо и урадисмо, а све у славу Божију, и на срећу и благослов овог честитог народа. Ваша Светости, Гламочко Поље је поље мученика, српских мученика. Сво је оно прекривено костима наших предака који су овдје гинули за крст часни и слободу златну. Само од 1941. до 1945. године од злочиначке усташке (хрватско-муслиманске) и германске руке убијено је, масакрирано, и у јаме и бездане бачено 1341 Срба (старци, старице, људи одрасли, жене, дјеца, омладина, бебе које још ни рођене не бијаху)! У спомен-костурници гдје малоприје служисмо помен сахрањене су кости 806 Срба - мошти које бише извађене 1991. године. Ваш претходник, блажене успомене Патријарх Павле, опојао их је 10. августа 1991. године. Ми смо их, пошто смо претходно адекватно уредили спомен костурницу, поново похранили. Ваша Светости, добро нам дошли! Благословите овај народ и поучите га ријечима Јеванђеља.

Потом је Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј поздравио Преосвећеног Владику Хризостома захваливши му се на позиву, а потом се обратио вјерном народу. У надахнутој бесједи Патријарх српски Г. Иринеј је истакао вјеру и мучеништво гламочких новомученика, позвавши њихове потомке да рађањем дјеце надомјесте велики губитак и празнину насталу геноцидом извршеним у име усташтва и нацизма.  Патријарх Иринеј је позвао народ овог краја на повратак и очување свог завичаја, светиња, огњишта и гробаља. Патријарх Иринеј је потсјетио вјерни народ на великог претка, Веселина Наерловића, који је све учинио да се поново врати у свој завичај гдје и сада почива. Првојарарх Српске Православне Цркве је посебно истакао потребу очувања свете вјере и светости живота.

Послије бесједе Патријарх Иринеј је благоизволио да свима удјели свој патријарашки благослов дијелећи за ову прилику посебно израђене иконице.

У обновељном манастирском конаку Патријарх Иринеј је за кратко одморио, поразговарао са високим званицама, а потом се прешао у кумовски шатор на ручак.

У току ручка поздраве и здравице подигли су протонамјесник Слободан Кљајић, парох гламочки; г. Радован Марковић, начелник општине Гламоч; кум храма г. Синиша J. Видовић; г. Јово Турањанин, директор Секретаријата за вјере владе Р. Српске - који је у име власти Републике Српске поздравио Његову Светост, епископе и све присутне.

Послије поздравних ријечи и уручених прикладних поклона од кума храма г. Видовића и начелника Општине г. Марковића, Патријарх српски Г. Иринеј се још једном захвалио се свима на топлом дочеку, благословио их и позвао на физичку и духовну обнову.

Поздравивши се са многима, Његова Светост се, у пратњи домаћина Владике Хризостома и Владике осечкопољког Лукијана, упутио ка Београду. Кратко задржавање организовано је на Балкани код Мркоњић Града гдје се Патријарх опростио са домаћином и кренуо пут Београда.

Долгоденствуј Свјатјешиј Владико!

Извор: Епархија бихаћко-петровачка