Манастиру Свети Прохор Пчињски враћен шумски комплекс на планини Козјак

Решењем Дирекције за реституцију Републике Србије број 146-03-46-00-00939/08 које је донето 30. јула 2009. године усвојен је захтев и враћена имовина и утврђено право својине Српског православног манастира Свети Прохор Пчињски - Епархије врањске - Српске православне цркве, на катастарским парцелама у прилогу решења у укупној површини од 784 хектара 37 ари и 77 квадратних метара уписаних у лист непокретности 87 у катастарској општини Старац.

Овим решењем исправљена је историјска неправда учињена манастиру Свети Прохор Пчињски одлуком Министарства за аграрну реформу и колонизацију број 10995/46 од 21. маја 1946. године којом је одузета предметна шума.

Поводом овог решења, у манастиру Свети Прохор Пчињски, 11. новембра 2009. године извршена је, предаја у државину непокретности Српској православној цркви - Епархији врањској - манастиру Свети Прохор Пчињски из напред наведеног решења између досадашњег корисника - ЈП ''Србијашуме'' и управе манастира Свети Прохор Пчињски. Представници и једне и друге стране комисијски су потписали записник о примопредаји, а наведени записник својим потписима оверили су: у име Епархије врањске - Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, а у име ЈП ''Србијашуме'' - господин Ранко Шикања, извршни директор ЈП ''Србијашуме''. Овом свечаном чину присуствовали су и представници ЈП ''Србијашуме'' - ШГ Врање, на челу са директором господином Александром Стаменковићем.

На позив Његовог Преосвештенства Епископа врањског Господина Пахомија присуствовао је и господин Владимир Тодоровић, директор Дирекције за реституцију Републике Србије, са сарадницима.

Доношење решења којим је враћен део одузете имовине манастиру Свети Прохор Пчињски започео је поступак реституције (враћања) имовине манастирима и црквама Епархије врањске. С тим у вези господин Тодоровић, са сарадницима, посетио је и манастире Светог великомученика Пантелејмона у Лепчинцу и манастир Светог архиђакона Стефана у Горњем Жапском, чији ће захтеви такође бити предмет враћања одузете имовине.

Извор: Епархија врањска