Марковданскa литијa у Подгорици

Марковданскa литијa у Подгорици
Марковданскa литијa у Подгорици
Марковданскa литијa у Подгорици
Марковданскa литијa у Подгорици

Свечана Марковданска литија са моштима Светог Симеона Дајбабског, небеског покровитеља Подгорице, предвођена Архиепископом цетињским и Митрополитом црногорско приморским г. Амфилохијем и Епископом диоклијским г. Кирилом прошла је  8. маја 2017. године њеним улицама.

Литија је кренула од цркве Светог Ђорђа под Горицом, кретала се градским улицама до остатака древног манастира Светог апостола и јеванелисте Марка у близини аутобуске станице гдје се сада налази кућа староподгоричке породице Ђечевића, прошла поред Сат-куле и вратила се назад пред цркву Светог Ђорђа.

Породица Ђечевића, која већ четири вијека станује на темељима храма Светог апостола Марка, и овога пута је, по устаљеној традицији, дочекала литију.

Након читања Јеванђеља, митрополиту Амфилохију је г. Мирсад Ђечевић предао букет косовских божура, а Владика је његовој породици изразио захвалност што је у безбожним временима сачувала памћење на једну од најважнијих хришћанских светиња древне Зете.

По повратку Литије, митрополит Амфилохије је рекао да је марковдански крсни вход улицама Подгорице за здравље, спасење и просвећење њених житеља. -За просвећење свјетлошу богопознања и истинског човјекопознања, свјетлошћу вјечне истине о Богу и о човјеку, о људском животу и на земљи и на небу, казао је Митрополит и додао да је вход у исто вријеме и спомен свих оних који су се у вјери и страху Божјем упокојили очекујући Царство небеско и вјечни живот.

-А нарочито оних који су овдје, у овом граду пострадали од тирана, насилника и безбожника, од бомбардовања у Првом и Другом свјетком рату, казао је владика Амфилохије.

Потом је благосиљан славски колач подгоричког Кола српских сестара, чије чланице су приредиле послужење, и изведен празнични културно-умјетнички програм у којем су учествовали чланови КУД „Освит“ из Грачанице са Косова и Метохије и чланови подгоричког КУД „Ђурђевданско коло“.

Извор: Митрополија црногорско-приморска