Марокански краљ Мухамед цени рад папе Фрање

Краљ Мухамед VI је изразио високо вредновање рада папе Фрање. Он цени, пре свега,  његово ангажовање за религије и поштовање верских осећања људи. Ово проистиче из честитке коју је овај краљ послао папи поводом двогодишње папске службе, а која је објављена о викенду у главном граду Марока Рабату.

Краљ Мухамед је „чврсто решен“ да заједно са папом ради на јачању историјских веза између Марока и Ватикана, у служби праведности, љубави и разумевања међу народима, написао је овај монарх који своје порекло своди директно на пророка Мухамеда.

Надбискуп Рабата, Винсент Ландел, који је на челу Северноафричке бискупске конференције, био је пре две недеље примљен код папе Фрање. Пре овога пријема надбискуп је рекао Радио Ватикану да је стање у тој земљи добро; „живимо мирно и спокојно са муслиманима“.

Хришћани у Мароку су по правилу странци, често „такорећи у пролазу“. У Мароку живи 30.000 хришћана чији је просечна старост 35 година. „Живимо усред муслимана и уживамо слободу култа, али под условом да своју веру исповедамо само на култним местима, а одвраћање од постојеће вере представља кривично дело. У овом погледу уживање верске слободе није увек једноставно“, рекао је надбискуп.

Извор: Катпрес