Масакр на прослави Ускрса у Пакистану: Tерористи циљали хришћане

акистан се у понедељак пробудио у шоку и крви. Према последњем билансу, најмање 72 особе су погинуле, а 200 је рањено у нападу бомбаша самоубице на паркингу испред препуног парка у граду Лахореу на истоку земље, где су хришћани славили Ускрс. Терористичка група која је извела напад данас је потвдила да су мета били хришћани.

- Хришћани су били мета нашег напада у Лахореу - рекао је АФП-у Ехансулах Ехса, представник фракције пакистанских талибана Џамат ул Ахрар са непознате локације. Међу 72 жртве је чак 29 деце.

У Пакистану исламистичке групе циљају понекад хришћанске мањине које чине 2 посто од 200 милиона становника, углавном сунитских муслимана. У двоструком нападу на цркве у Лахореу у марту 2015. убијено је 17 особа. У недељу је полиција сузавцем у Равалпинидју растерала око 25.000 поборника Мумтаза Кадрија, исламисте који је погубљен у фебруару јер је 2011. убио гувернера Панџаба Салмана Тасера. Мумтаз Кадри је признао убиство и рекао да је хтео да се освети Салману Тасеру, политичару који је бранио Асију Биби, хришћанку осуђену на смрт због наводног богохуљења.

Ивзор: агенције