Материце у Чајничу

Материце у Чајничу
Материце у Чајничу
Материце у Чајничу
Материце у Чајничу

У Чајничу је, 28. децембра, свечано прослављена Недјеља Светих Праотаца и обиљежен празник Материце. Обзиром да се у Чајничу чува икона Пресвете Богородице – Чајничке Краснице, Мајке над мајкама, овај дан је посебно обиљежен.

Свету литургију у чајничком храму Успења Пресвете Богородице служио је старјешина храма протојереј-ставрофор Момир Васиљевић, уз саслужење јереја Драгише Симића и ђаконâ Младена Максимовића и Срђана Пјевца.

Учешћа у Литургији, причешћем Светим тајнама Христовим, узео је велики број житеља Чајнича, а духовну радост увеличало је присуство и појање на богослужењима студената Православног богословског факултета у Београду.

О празнику Материца бесједио је јереј  Драгиша Симић који је истакао да је љубав мајке најсличнија Божјој љубави према људима.

„Ко хоће да схвати љубав Христову, који је дошао у свијет да страда за грешнике, треба да разумије љубав мајке, која у свом дјетету види само добре особине поред постојећих мана“, рекао је отац Драгиша.

Он је нагласио да је незамјењива улога мајке у васпитању дјеце, јер је она први васпитач.

„Ријеч васпитавати значи хранити читавог човјека и душу и тијело. То значи да мајка треба својој дјеци дати не само физичку храну, него да у њима обликује добре људе који ће бити на корист друштву“, рекао је свештеник Симић.

Након Литургије, у Дому културе у Чајничу, одржан је пригодан програм у коме су се пјевањем и играма представили чланови Културно-умјетничког друштва „Извор“, хор при храму Успења Пресвете Богородице у Чајничу и студенти Богословског факултета из Београда, а чланице Кола српских сестара су све присутне почастиле послужењем.

У обраћању присутнима, протојереј-ставрофор Момир Васиљевић истакао је важност овако свечано обиљеженог празника и његову савременост рекавши да „као што је улога наше мајке Цркве да нас сједињује са Богом и спасава, тако је и улога српске мајке да нас рађајући спашава од биолошког нестанка“.

Извор: Митрополија даборбосанска