Матица Српска: Споменица митрополита Амфилохија

Матица Српска: Споменица митрополита Амфилохија
Матица Српска: Споменица митрополита Амфилохија
Матица Српска: Споменица митрополита Амфилохија
Матица Српска: Споменица митрополита Амфилохија

У Свечаној сали Матице српске 21. фебруара 2017. године представљена је Споменица поводом тридесет година архијерејске службе и двадесет пет година митрополитске службе Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. др Амфилохија.

На представљању књиге говорили су: проф. др Драган Станић, академик Матија Бећковић, академик Миро Вуксановић и митрополит Амфилохије. Престављању је присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки др Иринеј.

Уочи представљања, у Матици су заседали чланови Његошевог одбора на челу са председником митрополитом Амфилохијем, који је потом најавио да ће до јесени, а поводом 170 година од штампања „Горског вијенца“, бити уприличен научни скуп о великом владици и писцу Његошу, а Матица ће објавити и Зборник радова о Његошу.

-Ако је већ 200. годишњица Његошевог рођења некако глуво прошла, макар овај други датум, а то је не само година штампања „Горског вијенца“, него и Новог завјета, изузетна је прилика да се Његош врати међу Србе, најавио је митрополит Амфилохије. Он је додао да Митрополија црногорско-приморска, као наследник дела Петра Другог Петровића Његоша, ради у том погледу све што може. -Тамо су једни који настављају његово дело и други који га оспоравају и проглашавају за геноцидног писца, па је добро да се о свему томе каже нашем данашњем поколењу, рекао је Митрополит.

Председник Матице српске проф. Драган Станић најавио је да трећа свеска Његошевог зборника почиње „од данас да се ради“ и да ће највећи део тог обимног посла бити урађен у овој години. Академик Миро Вуксановић указао је да после Светог Петра Цетињског и врховног српског песника Његоша, само је Високопреосвећеног Амфилохија Радовића верујући свет назвао владиком у некадашњем значењу тог узвишеног чина и само је он добио звање Архиепископа цетињског. Свечаност је својим стиховима посвећеним Његошу („Нема тајне коју о теби не знамо, али тајну твог духа још одгонетамо“) увеличао академик и песник Матија Бећковић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска