Медијски линч Срба и СПЦ

Сматрамо да је потребно да се обратимо својим вјерницима и упознамо их са догађајима који се непрестано понављају у појединим хрватским медијима, а везани су за просторе гдје су Срби у посљедњем рату десетковани и гдје су највише страдали. Посљедњи догађај који нас је подстакао да се обратимо јавности на овај начин је ултранационалистички напад у новинама „Слободна Далмација" од дана 24.05.2010.г. на г. Душана Торбицу, ктитора храма светог Николаја у Кистањама.

Овај напад је један у низу оркестрираних напада који је инспирисан мржњом према Србима и свему што је српско у Хрватској. Нажалост, ово гласило (Слободна Далмација) и многа друга гласила одавно Србима дају простор само у рубрици -црна хроника- са жељом да се стекне утисак да Србин не може да буде добар грађанин Републике Хрватске, него реметилачки фактор и узрок сваког зла.

Храм светог Николаја у Кистањама је саграђен 1537.г. и до сада је више пута доживљавао злу судбину народа овог краја, а посљедњи пут када је опљачкан и девастиран прије пар година. Тада су из њега однесене иконе непроцјењиве вриједности и храм је био као тијело без душе. На иницијативу Епархије далматинске, манастира Крке и парохије кистањске, угледни домаћин и православни Србин из Кистања г. Душан Торбица прихватио се обнове храма, гробља и братске куће. Његова љубав према свом родном крају је допринијела да је овај храм данас понос Кистања и духовни центар окупљања православних Срба. Вјероватно то и боли господина новинара и његове, те са толико мржње и жестине нападају обнову храма и прославу славе која је била најљепши догађај у Книнској крајини у посљедње вријеме.

Сви они који желе да унизе Српску Цркву и православне Србе у Епархији далматинској морају знати да су српске светиње старе у овим крајевима колико и хрватске и да имамо право да их обнављамо на радост вјерног народа, као у свакој нормалној европској демократској држави - а у Славу Божију и на духовну корист свих људи добре воље.

Извор: Епархија далматинска