Међународна конференција о верским мањинама у Загребу

Међународна конференција о верским мањинама у Загребу
Међународна конференција о верским мањинама у Загребу
Међународна конференција о верским мањинама у Загребу
Међународна конференција о верским мањинама у Загребу

У организацији Конференције европских цркава (CEC), Радне групе Eвропског парламента за антирасизам и различитости, Верске комисије за мигранте у Европи и Митрополије загребачко-љубљанске у Православној гимназији у Загребу започела је са радом међународна конференција на тему Верске мањине као део културно разноврсних друштава.

Oвај, по стручности и угледу учесника, најеминентинији скуп који је на тему верских права организован у Српској Православној Цркви, окупио је експерте из Хрватске, Србије, Македоније, Шведске, Финске, Шпаније, Аустрије, Италије...

Свечаном отварање конференције присуствовали су Епископ далматински Фотије; надбискуп Алесандро Д Ерико, апостолски нунције у Републици Хрватској; високопречасни Хеики Хатунен, генерални секретар Конференције европских Цркава; пречасни др Звонимир Куречић, изасланик Кардинала загребачког; г. Луцијано М. Прелевић, главни рабин у Хрватској; г. Владимир Божовић, изасланик председника Владе Републике Србије, пречасни Петер Кузмич, декан Високог еванђеоског училишта у Осијеку; г. Александар Толнауер, заступник верских мањина у Хрватском Сабору, г. Шиме Јерчић, директор Уреда Владе Републике Хрватске за односе са верским заједницама; г. Милорад Пуповац, председник Српског националог вијећа; г. Славко Којић, начелник Одјела за финансије града Загреба; проф. др Дарко Танасковић, амбасадор Србије у Унеску; амбасадори Републике Немачке, Велике Британије и Србије, као и изасланик амбасадора САД и други.

Поздравним словом конференцију је отворио Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански г. др Порфирије изразивши радост што се еминентни скуп одржава баш у Српској православној гимназији, школи која припада српском православном народу који је мањина у Републици Хрватској. Митрополит је захвалио свима који су помогли одржавање конференције, посебно гостима из иностранства, са жељом да сагледавајући проблематику којој је скуп посвећен буде од помоћи верским мањинама и друштвима у којима живе. -Сведоци смо да, упркос развијеној законској регулативи, и у најразвијенијим државама са дубоко укорењеним демократским традицијама, проблеми везани за инклузију верских мањина не само да су актуелни, него понекад добијају и трагичне размере, истакао је митрополит Порфирије.

-Ви сте данас у просветној установи Православне митрополије загребачко-љубљанске, која заједно са још четири древне дијецезе припада Српској Православној Цркви у Хрватској. Сама чињеница постојања ове и овакве школе довољно говори да сe у Хрватској развија снажан потенцијал да српска заједница буде уважена и прихваћена. Истина је да ми представљамо мањину. Данас нас има тек нешто више од 4%, али огромна културна баштина коју су наши преци стварали вековима на овим просторима обавезује нас и мотивише да потенцијале Републике Хрватске још више унапређујемо, не само да бисмо очували нашу културу за будуће нараштаје, него да омогућимо овом и будућим поколењима да слободно живе и стварају дајући допринос држави у којој живе, да буду конструктивни и креативни, добри делови друштва. Да ли смо добри не зависи од тога да ли смо већина или мањина, нагласио је Митрополит.

Потом су се учесницима конференције обратили др Мате Гранић, изасланик Председнице Републике Хрватске, гђа Јасмина Митровић-Марић, изасланица Председника Републике Србије, Епископ бачки г. др Иринеј, изасланик Патријарха српског, и пречасни Жељко Мраз, секретар Савеза баптистичких цркава Хрватске.

Европски и правни стандарди о заштити права верских мањина, актуелни изазови верских мањина у Европи, најбоље праксе праведног поступања са верским мањинама у европској традицији, улога међународних фактора у борби против кршења права верских мањина, будућност верских мањина у Европи су само неке од тема о којима ће бити речи на конференцији која се одржава 21. и 22. октобра 2016. године у Загребу.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Међународна конференција о верским мањинама у Загребу
Међународна конференција о верским мањинама у Загребу
Међународна конференција о верским мањинама у Загребу
Међународна конференција о верским мањинама у Загребу