Међународна конференција поводом 1025-годишњице крштења Русије у Минску

Међународна конференција на тему „Крштење Русије крозисторију Белорусије, Русије и Украјине: Избор цивилизацијске стазе“ одржана је 6. и 7. јуна 2013.г. у Белоруској националној академији наука и уметности.  Главни циљ дводневног форума, којим је започео низ догађаја у циљу прославе 1025-годишњице Крштења Русије, јесте покушај да се обрати пажња на значај овог догађаја у историји братских народа Русије, Украјине и Белорусије и његов пресудан утицај на верски и културни развој. Посебна пажња је посвећена позитивним променама који су се одвијале у Руској Православој Цркви од 1988. године, а које су обележиле 1000-годишњицу Крштења Русије.

На конференцији су учествовали епископи и свештеници РПЦ, руски, украјински и белоруски научници и јавне личности, као и представници научних установа у Пољској и Немачкој.

После свечаног отварања 6. јуна, Митрополит рјазански и михаиловски Павле прочитао је писмо и поздраве Његове Светости Патријарха Кирила. Саслушане су и поруке Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине Владимира, као и поруке Председника Белорусије Александра Лукашенка и потпредседника Белоруске академије наука и уметности В. Гусакова.

У свом обраћању организаторима и учесницима научног скупа Митрополит мински и слуцки Филарет, патријаршијски  егзарх за сву Белорусију, нагласио је да је „крштење Русије судбоносни догађај не само за нашу Цркву, него је и определио цивилизацијски вектор развоја народâ у историјској  Русији, а коју данас сачињавају Белорусија, Русија и Украјина“ .

Међу говорницима на конференцији су били угледни архијереји и црквени великодостојници, представници владиних тела и секуларних научних установа.

Извор: Московска Патријаршија