Међународна православна конференција «Православна мисија» у Прагу од 21. до 24. маја 2009.

Под покровитељством Његовог Високопреосвештенства Архиепископа прашког и Митрополита Чешких земаља и Словачке господина Христофора у Прагу je организована и одржана од 21. до 24. маја ове године Међународна конференција под називом «Православна мисија», посвећена 1140-годишњици од престављења Св. Кирила, апостола Словена.

Конференција је окупила архијереје из Цариградске патријаршије (митрополит Поликарп), Александријске патријаршије (епископ Григорије из Камеруна), Јерусалимска патријаршија (Теофилакт из Јордана). Руску патријаршију је представљао епископ Алексеј, Грузијску православну цркву епископ Герасим, Српску православну цркву епископ диоклијски Јован, Румунску православну цркву епископ Силуан, Бугарску православну цркву епископ Наум, Кипарску цркву епископ Порфирије, Јеладску архиепископију је представљао владика Дамаскин, Пољску православну цркву епископ Пајсије, а Руску заграничну цркву епископ Агапит. Своје прилоге су прочитали професори Антоније Тахиаос, иначе члан и Српске академије наука и уметности и професор патрологије из Грчке Николаос Јоанидис.

Учесници су пренели поздравне говоре поглавара својих помесних цркава, а у другом делу су дали реферате са историјским, филолошким, археолошким и богословским подсећањем на дело светих Кирила и Методија, твораца словенске културе, писмености и литургијског предања.

Сутрадан, 23. маја, организована је посета археолошком налазишту Микулчице које су под управом Масариковог музеја у Ходоњину. Микулчице су старословенска акропола са 12 храмова из раздобља од 9. до 12. века. Налазе се на истоку Чешке на граници са Словачком. По предању још постоје остаци за које се везује проповедничко дело Свете Браће. После литургије кренула је литија до новоподигнутог споменика Светом Кирилу и Методију. Споменик од бронзе, величине три метра је дар бугарске владе и бугарске дијаспоре у Чешкој. Чину освећења и откривања споменика присуствовали су председници бугарског и чешког парламента, а обавили су га митрополит Христофор, бугарски епиксоп Наум и српски епископ Јован. Епископ Јован Пурић је добио и највише одликовање чешке цркве, Златни крст Светих Кирила и Методија.

Након Свете Архијерејске Литургије и свечаности у Микулчицама уприличена је посета Хрубој Врбки, питомом месташцу у Моравској, родном месту епископа новомученика Горазда Павлика, обновитељу православне вере народа чешког у 20. веку.          

У недељу 24. маја је одслужена Света Архијерејска Литургија у Саборној цркви Светог Кирила и Методија у Прагу у Ресловој улици, месту мартиријума чешког народа и отпора нацизму у Другом светском рату.