Међународни конгрес отворен у Букурешту

Међународни конгрес отворен у Букурешту
Међународни конгрес отворен у Букурешту
Међународни конгрес отворен у Букурешту
Међународни конгрес отворен у Букурешту

У Букурешту је 6. октобра 2014. отпочео с радом међународни конгрес на тему „Чула и важност свете тајне Исповести и свете тајне Евхаристије у савременом православном богословљу, духовности и мисионарству“. Конгрес, који је отворио Његово Блаженство  Данило, Патријарх румунски, радиће у Националном центру „Димитрије Станилоје“.

Патријарх румунски је излагао на тему „Света Исповест и света Евхаристија – извори трајне радости и живота“, и, између осталог, казао је: „Нажалост, посветовњачени човек је изгубио мир и душевну радост, јер је занемарио вршење молитве као дисање душе у присуству свемилостиве љубави Божје.

Значајна је чињеница што Христов долазак у овај свет отпочиње најавом радости: „Јављам вам велику радост која ће бити свему народу“ (Лука 2,10), при чему се и његово Вазнесење на небо пропраћа с најавом његовог поновног доласка у радости: „А они му се поклонише и вратише у Јерусалим с великом радошћу“ (Лука 24,52). Међутим, ова радост не може се  дефинисати и анализирати дискурзивно, него се дели у општењу љубави Христове Цркве, који ју је оставио да се раздељује у црквеном заједништву молитве (в. Матеј 28,29). Из овог разлога морамо разоткрити црквене димензије као изворе радовања, свог обожења и духовног узрастања у црквеном заједничарењу...“

Значајан скуп богослова поздравили су и министар просвете Ремус Прикоп и ректор Букурештанског  универзитета.  Ректор је истакао да Богословски факултет при овом Универзитету, који има 19 факултета са 30.000 студената, заузима значајно место пошто изграђује душе, образује и упућује у истраживачки рад, па „зацело Ваша мисија није једноставна“, нагласио је  ректор Мирчеа Думитру.

Конгрес је организовала Румунска Патријаршија у сарадњи са Оделењем за богословско образовање и Богословским факултетом. У раду учествују знаменити богослови из земље и света.

Извор: ОЦ