Међународној конференцији старокатоличких теолога

Међународној конференцији старокатоличких теолога
Међународној конференцији старокатоличких теолога
Међународној конференцији старокатоличких теолога
Међународној конференцији старокатоличких теолога

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј учествовао је 1. септембра 2016. године у раду 44. међународне научне конференције старокатоличких теолога у Нојштату, Немачка. Конференцију на тему Живо предање вере организовала је Заједница европских старокатоличких богословских школа из Бона, Берна и Утрехта као и представници различитих старокатоличких дијецеза.

На овом значајном скупу учествовали су надбискуп Феркамен, председник старокатоличке Утрехтске уније и старокатолички Бискуп бечки др Хајнц Ледерлајтнер, проф. др Ангела Берлис са катедре за Црквену историју из Берна, чувени стручњак за литургику проф. др Алберт Герхардс из Бона, угледна начелница Катедре за педагогику верске наставе проф. др Моника Јакобс из Луцерна и други познати теолози из Холандије, Швајцарске, Аустрије и Немачке.

Епископ аустријско-швајцарски Андреј је одржао предавање на тему Вековно живо предање вере у Православној Цркви. У свом излагању владика Андреј је одговорио на питање како се преноси богатство православне вере на генерације верујућих у Христу, нарочито под савременим условима у српској православној дијаспори. У својој презентацији владика Андреј је апеловао на дубље размишљање о важности традиције и предањске литургијске мистагогије у преношењу вере као што је то вековно заступљено у Православљу, супротно савременим захтевима у једностраном, богословско-рационалном приступу у питањима вере. Са нагласком на одрживом преспективном комуницирању живе вере и на посредовању између сродних изазова православне и старокатоличке еклисиологије, епископ Андреј је указао на нове начине катихизиса али и на свете храмове као најаутентичнији простори у преношењу вере.

Предавања са ове конференције биће доступна у штампаној форми, у часопису Internationale Kirchliche Zeitschrift (IKZ) који ће бити објављен до пролећа 2017. године.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска