Међуправославни сабор свештенства у Мелбурну

У понедељак, 30. априла 2012. године, у грчкој парохији Светих бесребреника у Мелбурну, одржан је први Међуправославни сабор свештенства Мелбурна и околине.

Сабрање су предводили Преосвећени Епископ дервиски Језикиљ, викарни Епископ Васељенске Патријаршије) као домаћин скупа; Високопреосвећени Митрополит Иларион, првојерарх Руске Заграничне Православне Цркве; Преосвећени Владика Иринеј, епископ Митрополије аустралијско-новозеландске Српске Православне Цркве; Преосвећени Епископ аустралијско-новозеландски Михаило (Румунска Православна Црква), гост Епископ новограчаничко-средњезападаноамерички Лонгин, и Преосвећени Епископ милетуполијски Јаковос (викарни Епископ Васељенске патријаршије).

Ово сабрање одржано је према одлуци Друге епископске конференције Океаније, одржане у Сиднеју 16. и 17. октобра 2011. године. Учешћа је узело много свештеника из свих канонских јурисдикција, а сврха и тема овог сабрања било је упознавање и зближавање наших свештеника ради што успешнијег заједничког рада на посланичкој мисији на Петом континенту. Оваква сабрања у току године одржаће се и у осталим намесништвима.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска