Међуправославни сусрет у Благоевграду

Међуправославни сусрет у Благоевграду
Међуправославни сусрет у Благоевграду
Међуправославни сусрет у Благоевграду
Међуправославни сусрет у Благоевграду

У Благоевграду у Бугарској, са благословом Његове Светости Митрополита софијског и Патријарха бугарског г. Неофита, од 22. до 25. септембра 2016. године одржан је девети међуправославни сусрет Мреже иницијативе за проучавање религијских и деструктивних култова, чија је тема била „Фундаментализам: Верност традицији или иновација“.

Међуправославни сусрет је отворио Његова Светост Митрополит софијски и Патријарх бугарски г. Неофит, а поред представника Бугарске Православне Цркве, учешће у Међуправославном сусрету узели су представници Православних Цркава из Александрије, Антиохије, Јерусалима, Русије, Србије, Грузије, Кипра и Албаније. Домаћин овогодишњег сусрета био је Митрополит неврокопски г. Серафим. По одлуци Светог Архијерејског Синода, Српску Православну Цркву на овом сусрету представљао је Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије.

Пре отварања сусрета, градоначелник Благоевграда др Атанас Камбитов организовао је пријем за све представнике помесних Цркава.

На овогодишњем сусрету у оквиру горе наведене теме, по групама су разматране следеће теме:

  • „Фундаментализам у Исламу: спиритуалне, социјалне и културне манифестације“, презентовано од стране проф. Александра Дворкина и проф. Александра Савина,
  • „Фундаментализам у сектама и новим јеретичким учењима“, презентовано од стране свештеника Антонија Панаиа и свештеника Илије Кутрафуриса,
  • „Фундаментализам међу православнима и у православној духовности“, презентовано од стране свештеника Димитриса Костопулоса и проф. Ивана Желева,
  • „Хомосексуалци намећу своје ставове у друштву“, презентовано од стране Христоса Јаковуа.

Међуправославни сусрет одржава се готово једну деценију (9 година) сваке године, на коме учешће узимају представници готово свих Православних Цркава, а који се баве праћењем делатности тоталитарних и деструктивних верских секти и култова. У организацији Српске Православне Цркве, од досадашњих девет одржана су два оваква сусрета, први у Новом Саду (Епархија бачка) 2012. године и други у Оточцу (Митрополија загребачко-љубљанска), Р. Словенија.

Сабрање је завршено светом Литургијом, којом је началствовао домаћин Митрополит неврокопски г. Серафим уз саслужење Митрополита софитског г. Димитрија, Антиохијска Патријаршија, и Епископа врањског Пахомија, Српска Патријаршија, карпасијског Христофора, Кипарска Архиепископија, бранитског Григорија, викара Митрополита софијског, свештенства и монаштва Московске, Румунске, Бугарске и Грузијске Патријаршије и свештенства и монаштва Кипарске, Критске, Албанске и Пољске Архиепископије.

На крају свете Литургије, у име учесника сусрета речи благодарности домаћину упутио је Епископ карпасијски Христофор, а узвратне речи благодарности на учешћу у овогодишњем Међуправославном сусрету свим учесницима упутио је и митрополит Серафим.

На овогодишњем сусрету, припремљени су завршни документи који су разматрани и одобрени од стране учесника - представника помесних Цркава, а исти ће бити послати свим помесним Православним Црквама. Следеће године, по десети пут, Међуправославни сусрет биће одржан у Варшави, Пољска.

Извор: Епархија врањска