Међурелигијски савет Русије о заштити верских светих места на Блиском истоку

Изјава је усвојена на састанку Међурелигијског савета Русије одржаном 25. новембра 2019. на Факултету светих Кирила и Методија за  постдипломске студије.

Ми, чланови Међурелигијског саветаРусије, дубоко смо забринути због безбедности верских места и историјских споменика на Блиском истоку. Ова древна област је колевка трију аврамовских религија - јудаизма, хришћанства и ислама. Немогуће је гледати равнодушно на стање у којем се налазе јединствени верски споменици - цркве, џамије, манастири и синагоге.

Непрекидни оружани сукоби и напади терориста отерали  су многе верске заједнице на руб опстанка. Уништавање и скрнављење места богопоштовања и заједничке молитве присилили су многе да напусте ту област, пореметили су вековне везе са прецима и замаглили културни идентитет. Не можемо дозволити да јединствена верска мапа Блиског истока изгуби своју многообразност.

Државе укључене у политичке и војне процесе на Блиском истоку требало би као свој приоритет да успостављају пуноправно верско присуство и стварају повољну друштвену атмосферу, а не остварење сопствених циљева.

Стога, ми, предводници традиционалних религија у Русији, позивамо светску заједницу и одговорне међународне организације да заштите и сачувају културно и верско наслеђе Блиског истока. Позивамо политичке лидере да доносе добро промишљене и мудре одлуке. Позивамо све људе добре воље да се придруже процесу обнове светих места у Сирији, Ираку и у другим земљама те области.

Са задовољством истичемо рад Међународне радне групе за хуманитарну помоћ народу у Сирији, која раде у оквиру Савета руског Председника за сарадњу са религијским удружењима.

Надамо се да ће моћници овог света показати добру вољу за очувањем светих места на Блиском истоку, тако драгих срцима верника највећих религија широм света.

Извор: Московска Патриајршија (с руског Информативна служба Српске православне Цркве)